Observatorul Roman de Sanatate (ORS) a lansat cel de-al treilea raport de cercetare, intitulat „Plata in functie de performanta in sanatate – Un pod prea indepartat?”.

Potrivit initiatorilor, raportul isi propune sa identifice si sa discute succint considerentele metodologice si practice asociate implementarii platii in functie de performanta (P4P), precum si dovezile privind impactul acestui tip de politica in sistemul de sanatate romanesc.
„Desi atractiva la prima vedere, plata in functie de performanta (P4P, pay for performance) este dificil de pus in practica, si dovezile care o sustin sunt controversate. In niciun caz aceasta modalitate de plata nu poate actiona drept antidot pentru subfinantare, coruptie, neglijenta si lipsa de transparenta”, a declarat Adrian Gheorghe, autorul raportului de cercetare si presedintele asociatiei Observatorul Roman de Sanatate.
In raportul de cercetare, ORS recomanda, in primul rand, formularea conceptului de performanta punand in prim plan interesul pacientului, si nu cel al furnizorilor de servicii medicale. De asemenea, raportul subliniaza faptul ca, inaintea unei dezbateri pe marginea oportunitatii introducerii P4P, sunt absolut necesare implementarea graduala a criteriilor de performanta in Contractul Cadru, initial cu scop de monitorizare pentru minim 3 ani, si o evaluare preliminara a nivelului de performanta actual. Transparenta privind activitatea furnizorilor de servicii medicale si raportarea publica a indicatorilor de performanta la nivel de furnizor sunt elemente cheie pentru cresterea calitatii serviciilor medicale, potrivit raportului.
Totodata, din raport reiese si faptul ca implementarea P4P este prematura in Romania deoarece functiile necesare desfasurarii nu pot fi, deocamdata, indeplinite cu succes. “P4P este inca un concept experimental, cu potential, insa insuficient studiat. Drept dovada, el a fost aplicat cu prudenta de catre decidenti, exclusiv ca si mecanism complementar”, se arata in raport.

Leave a reply