Rezultatele unei analize post-hoc a studiului clinic EMPA-REG OUTCOME® in care au fost inrolati adulți cu diabet tip 2 și boală renală cronică fără proteinurie evidentă au fost prezentate la a 79-a ediție a Sesiunilor Științifice ale Asociației Americane de Diabet®
Ingelheim (Germania – Boehringer Ingelheim a anunţat rezultatele unei noi analize post-hoc a datelor din studiul clinic EMPA-REG OUTCOME®. Aceste rezultate au evidențiat efectul consecvent al empagliflozin în reducerea riscului cardiovascular și renal în sub-grupul adulților cu diabet zaharat de tip 2 și boală cardiovasculară, care au și o formă de boală renală cronică fără proteinurie evidentă (nivel mărit de proteine în urină), comparativ cu restul populatiei din studiu. Rezultatele au fost prezentate într-o prelegere ținută în cadrul celei de-a 79-a ediții a Sesiunilor Științifice ale Asociației Americane de Diabet (ADA)® ce a avut loc pe 10 iunie în San Francisco, California, SUA.
“Suntem încântați să prezentam noi date științifice din studiul clinic de referință EMPA-REG OUTCOME®, menite să examineze efectele empagliflozin la adulţii cu diabet tip 2 care prezintă din ce în ce mai frecvent, dar insuficient studiata, o formă de boala renala cronica”, a declarat Dr. Waheed Jamal, vicepreședintele grupului și directorul diviziei de medicină cardiometabolică a Boehringer Ingelheim.
“Rezultatele confirmă nevoia de studii suplimentare care să răspundă nevoilor medicale ale pacienților cu diferite forme de boală renală cronică. În acest scop, am inițiat un amplu studiu clinic, EMPA-KIDNEY, pentru a investiga efectele empagliflozin asupra mortalitatii de cauza cardiovasculara și progresiei bolii renale cronice la o populație largă de adulți care prezinta această boală”.
La nivel global, peste 500 de milioane de persoane suferă de boală renală cronică, dintre care 40% suferă și de diabet. Boala renală cronică este adesea însoțită de diverse concentrații de proteine în urină, afecțiune cunoscută și ca proteinurie. Totuși, majoritatea pacienților cu boală renală cronică nu au proteinurie evidentă, ci valori normale sau moderat crescute de proteine în urină. Boala renală fără proteinurie evidentă devine din ce în ce mai răspândită, insa este foarte puțin studiată clinic, deși prezintă riscuri crescute de complicatii.
În această nouă analiză post-hoc, efectul de reducere a riscului cardiovascular și renal demonstrat de empagliflozin a fost consecvent intre pacienții care aveau boală renală cronică fără proteinurie evidentă si restul populatiei din studiul clinic EMPA-REG OUTCOME®.
Rezultatele examinate au inclus decesul de cauza cardiovasculara, spitalizarea pentru insuficiență cardiacă, apariția sau agravarea bolii renale, dar și obiectivul compozit alcatuit din decesul de cauza cardiovasculara și spitalizarea pentru insuficiență cardiacă , plus alte rezultate relevante de siguranță.
Mai mult, rezultatele unei analize post-hoc separate, prezentate recent la Congresul mondial de nefrologie ISN 2019, au indicat faptul că efectul empagliflozin asupra rezultatelor cardiorenale* a fost consecvent intre persoanele cu boală renală cronică proteinurică inrolate in studiul EMPA-REG OUTCOME si restul populatiei din studiul clinic EMPA-REG OUTCOME®. Luate împreună, aceste analize post-hoc sugerează că efectul cardiorenal al empagliflozin este consecvent indiferent de prezența sau nu a bolii renale cu proteinurie.
Studiul global EMPA-KIDNEY va include aproximativ 5.000 de adulți cu boală renală cronică, cu și fără diabet, de asemenea cu și fără proteinurie.
*Definite ca boală renală cronică în stadiu terminal (cu iniţierea terapiei de substituție a funcției renale pre-transplant sau nivel sustinut al eGFR <15 ml/min/1.73m2), nivel dublu de creatinină pe termen lung, sau deces de cauză cardiovasculară sau renală.
Leave a reply
Leave a reply