In ultimul timp a crescut foarte mult numarul cazurilor de infertilitate, a declarat prof. dr. Constantin Dumitrache, de la Institutul de Endocrinologie 'C.I.Parhon'.Acesta a precizat, citat de Newsin, ca aceste cazuri se refera atat la infertilitatea masculina, cat ai la cea feminina ai cea de cuplu, avand cauze atat obiective, cat ai subiective. Intre aceste cauze, specialistul a facut referire la createrea exagerata a varstei la care se doreate conceperea unui copil.
'Acum femeia nu mai vrea sa aiba copii la 20 de ani, se trezeate ca vrea copiii la 35 – 40 de ani. Bagajul gonocitar, adica celulele sexuale ale ovarului, cand s-a creat ovarul in viata intrauterina, adica in a 60-a zi, are 7 – 8 milioane de ovocite, la naatere are un milion, deci a pierdut deja in opt luni 6 – 7 milioane. La pubertate raman 100-150 de mii, pe urma la fiecare ciclu se pierd aproximativ 400 de gonocite, este un depozit care scade, dar ai imbatraneate. Nu se fabrica altele noi, ca la barbat – in cazul lor, din 72 in 72 de ore apare o noua productie'', a explicat prof. dr. Dumitrache.
El a adaugat ca din acest motiv, la 30 – 35 de ani incep sa apara probleme. Varsta la care este indicat sa ai copii este 18 – 25 de ani, potrivit specialistului, care a subliniat ca alti factori care duc la infertilitate sunt cei de mediu, stresul, toxicitatea, folosirea tranchilizantelor.
In ceea ce priveate tranchilizantele, medicul a detaliat ca acestea au un anume mecanism care create secretia de prolactina, ceea ce inhiba secretia hormonilor stimulatori ai ovarului.
Un alt factor este folosirea excesiva a anticonceptionalelor, care in final duc la lipsa conceptiei, la care se adauga numarul mare de parteneri.
'La barbati, pana in urma cu 4 – 5 ani, vedeam o spermograma normala – intre 60 ai 120 de milioane de spermatozoizi pe mililitru -, dar cu timpul se pare ca barbatii sunt o specie pe cale de disparitie, in numai cinci ani aceste pretentii au scazut, fiind intre 60 ai 20 de milioane de spermatozoizi pe mililitru. Ai nu numai ca scade numarul, dar scade ai mobilitatea, apar modificari de structura, malformatii de structura mult mai importante. Astfel, perceptul cu care incepe Biblia – ai spune aaa frumos in Geneza 'faceti copii ai stapaniti pamantul' – devine o sintagma', a spus prof. dr. Dumitrache.
Specialistul a subliniat ca daca se mentine acest lucru, Romania va deveni 'o provincie neinsemnata a acestui continent, pentru ca Europa este batrana, cu o populatie sub forma de clopot, nu mai este in forma de piramida ai nu trebuie sa ne mire daca populatia Europei va avea candva o cu totul alta culoare, iar cetateanul de tip caucazian va fi o raritate'.
'Nu exista o educatie sexuala, nici in familie nici in acoli, nu exista notiunea de normalitate. Vin la medic cohorte de tineri spunand ca sunt grav bolnavi. Sunt perfect normali, dar nu atiu care este normalitatea'', a afirmat prof. dr. Dumitrache.

Leave a reply