Biroul de presa al Ministerului Sanatatii Publice a anuntat ca in ultima saptamana de supraveghere a cazurilor de meningita virala a fost inregistrat un numar de 129 de suspiciuni si ca in acesta saptamana nu a mai fost confirmat nici un caz prin examen de laborator.
De la inceputul perioadei de monitorizare – luna iunie a.c. si pana in prezent – numarul cazurilor de meningita virala confirmate prin examenul de laborator, ramane de 28. Cazurile suspecte nu provin din focare, ele fiind cazuri izolate. In prezent la Institutul Cantacuzino sunt in lucru 239 probe biologice in vederea confirmarii diagnosticului.
Judetul Prahova si municipiul Bucuresti continua sa fie zonele cu cele mai multe suspiciuni de meningita. De asemenea, copiii si tinerii peste 30 de ani raman in continuare grupa cea mai afectata.
Specialistii au declarat ca toate cazurile de suspiciuni au fost forme usoare si medii fara a necesita aplicarea unor masuri speciale. Ei atrag insa atentia asupra faptului ca majoritatea acestor cazuri au drept cauza scaldatul in bazine, lacuri si rauri cu o calitate a apei necorespunzatoare.
In comunicat se mentioneza ca decesele survenite pana in prezent sunt cauzate de o alta forma de meningita, cea meningococica si ca in nici unul dintre cazuri diagnosticul nu fost meningita virala.
Pentru a preveni aparitia unei epidemii, Ministerul Sanatatii Publice a luat urmatoarele masuri:
– intensificarea activitatilor de supraveghere in toata tara inclusiv diagnosticul de laborator al cazurilor suspecte clinic;
– avertizarea intregii retele medicale din judete cu privire la existenta riscului de aparitie a unor imbolnaviri datorate enterovirusurilor si raportarea imediata la ASPJ a tuturor cazurilor suspecte;
– avertizarea administratiilor locale cu privire la necesitatea asigurarii unor cantitati de apa suficiente pentru populatia din judetele afecate de seceta;
– interzicerea scaldatului in locuri neamenajate prin aplicare de anunturi in acest sens, precum si supravegherea acestor zone;
– controlul si dezinfectia fantanilor publice si particulare din punct de vedere al calitatii apei in teritoriile afectate de seceta.
Leave a reply