Noul proiect de act normativ privind nivelul contributiei trimestriale pentru medicamentele incluse in programele nationale de sanatate, precum şi pentru medicamentele folosite in tratamentul ambulatoriu a fost pus in dezbatere publica, informeaza Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat de presa.
Numarul pacientilor care beneficiaza de serviciile oferite de sistemul public de sanatate creşte permanent, şi, in consecinta, au crescut cheltuielile suportate din surse publice. De aceea, se impune suplimentarea surselor de finantare a sistemului public de sanatate.
Fondurile colectate la bugetul Ministerului Sanatatii, din sistemul clawback, vor fi utilizate pentru finantarea suplimentara a compensarii medicamentelor.

Conform proiectului, contributia se plateşte de catre detinatorii autorizatiilor de punere pe piata (APP) a medicamentelor sau reprezentantii legali ai acestora, pentru medicamentele incluse in programele nationale de sanatate.

De asemenea, contributiile vor fi platite şi pentru medicamentele folosite in tratamentul ambulatoriu cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala prin farmaciile cu circuit deschis, in tratamentul spitalicesc şi in tratamentul din alte unitati sanitare care acorda servicii medicale in cadrul carora sunt utilizate medicamente.

Procentul contributiei este de 60% din diferenta dintre suma trimestriala decontata in anul in curs şi cea din aceeaşi perioada a anului 2009 din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate a contravalorii medicamentelor.

Anul de referinta 2009 s-a stabilit in urma mai multor discutii avute cu producatorii prezenti pe piata de medicamente din Romania.
Contributia se vireaza trimestrial, pana la data de 25 a lunii urmatoare trimestrului, intr-un cont special, deschis la Trezoreria Statului pe numele Ministerului Sanatatii.

Detinatorii APP sau reprezentantii legali ai acestora care nu işi indeplinesc obligatia de plata in termen de 3 luni de la data scadentei, vor fi obligati sa plateasca o dobanda de 0.1% per zi de intarziere din suma datorata pana la indeplinirea obligatiei de plata.

Potrivit comunicatului de presa, MS preconizeaza suplimentarea bugetului medicamentelor cu suma aproximativa de 318 milioane lei, venituri proprii care vor fi utilizate conform Legii 95/2006.

Leave a reply