Studiul âZece ani de schimbari in supravietuirea nou-nascutilorâ realizat de Organizatia Salvati Copiii International a arata ca este nevoie de mai multa implicare la nivel global pentru a spori sansele de supravietuire a nou-nascutilor.
Potrivit studiului, desi din 1990 s-a facut un progres remarcabil in reducerea mortalitatii infantile, de la 12,4 milioane de copii la 7,6 milioane in 2010, acesta nu a fost acelasi si in cazul nou-nascutilor, principala cauza a deceselor nou-nascutilor fiind nasterile premature. âAnual, in lume se nasc prematur circa 15 milioane de copii, mai mult de unul la 10 nasteri. Mai mult de un milion dintre acestia mor la scurt timp dupa nastere, in timp ce multi altii sunt diagnosticati cu dizabilitati fizice, neurologice sau educationale pe termen lungâ, se arata in studiu.
Conform raportului global, si in Romania cel mai mare numar de decese in randul copiilor se inregistreaza la nou-nascuti. Mortalitatea perinatala este influentata de greutatea mica la nastere si de anomaliile congenitale, nou-nascutii cu o greutate mai mica de 2.500 de grame prezentand un risc mai mare de deces. Greutatea mica la nastere a copiilor este data de mai multi factori: malnutritia sau starea precara de sanatate a mamei, lipsa controalelor prenatale si a planificarii familiale, varsta mamei (aproximativ 36% dintre mame au nascut primul copil inainte sa implineasca 18 ani, iar varsta medie a mamei la nastere este de 18 ani, cu mult sub media din populatia generala).
âDesi eforturile globale de reducere a mortalitatii infantile sunt sustinute, iar din 2000 in 2010 mortalitatea nou-nascutilor a scazut de la 3,7 milioane la 3,1 milioane anual, trebuie sa ne asiguram ca ne concentram eforturile pe momentul din viata in care mor copiii. Acesta este, in mod socant, exact la venirea lor pe lumeâ, a declarat Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv Salvati Copiii Romania.
Leave a reply