In luna iulie 2011, MSD Romania a organizat cea de-a doua intalnire din cadrul platformei „Impreuna pentru viata – Sanatate prin cunoastere”, avand ca tema principala de discutie “Realitati si mituri despre contraceptie”.
Evenimentul a avut ca scop informarea publicului larg asupra metodelor de contraceptie recomandate sau nerecomandate, a celor mai cunoscute sau necunoscute, cat si despre miturile si realitatile acestora.

“In Europa de Vest, in tari precum Germania, Franta, Portugalia, 45% dintre femei folosesc metode moderne de contraceptie, iar in Europa de Est, in tari precum Ungaria si Cehia, 39% folosesc astfel de metode. Romania se afla la polul opus, doar 14% dintre femei folosesc metode moderne de contraceptie, iar un procent de 32% inca utilizeaza metodele treditionale”, a declarat Dr. Zorela Sgarbura, medic primar obstetrica ginecologie la Spitalul Clinic Filantropia din Bucuresti.
In Romania, contraceptia ineficienta si scazuta, lipsa unor surse corecte de informare, duc la o rata crescuta a avortului si a abandonului.
Statisticile din Romania au aratat ca, in anul 2007, numarul nasterilor vii a fost de aproximativ 215.000, iar numarul avorturilor a inregistrat o valoare de aproape 137.500, rata acestora fiind de 39%, pentru anul 2008 rata avorturilor inregistrand o valoare de 36.6%.
In ceea ce privesc susele de informare privind metoda contraceptiva utilizata cel mai des, 42% dintre femei considera ca medicul ginecolog reprezinta cea mai importanta sursa de informare, iar 79% o si utilizeaza. La polul opus se afla planningul familial.
“In cazul femeilor care doresc alegerea unei metode contraceptive este indicat, in prealabil, un consult de specialitate la medicul ginecolog, care sa evidentieze in mod special aparatul reproducator (ecografie abdominala cu examinarea uterului si anexelor precum si un test Papanicolau pentru depistarea precoce a unui posibil cancer de col uterin). De asemenea, istoricul medical este important in cazul femeilor care doresc sa utilizeze metode de contraceptie, deoarece acestea pot agrava unele boli cronice sau alta patologie asociata”, a adaugat dr. Zorela Sgarbura.

Leave a reply