Ministerul Sanatatii a anuntat ca nu va mai achizitiona roboti chirurgicali, deoarece la licitatie s-a prezentat un singur ofertant, cu o oferta disproportionata, iar ca suma de 10 milioane de euro alocata acestui proiect va fi redirectionata spre alte prioritati.

Potrivit ministerului, decizia a fost luata ca urmare a faptului ca, în lipsa mai multor oferte, comisia nu a avut indicatori de comparatie privind pretul corect al robotilor. În aceste conditii, Ministerul Sanatatii considera ca nu se respecta principiul promovarii concurentei si nici cel al utilizarii eficiente a fondurilor publice.

Potrivit ordonantei privind achizitiile publice, prin utilizarea eficienta a fondurilor publice se intelege aplicarea procedurilor de atribuire competitionale care sa reflecte avantajele de natura economica ale ofertelor, în vederea obtinerii raportului optim între calitate si pret.

“Comisia de evaluare a demonstrat utilitatea acestor roboti, însa achizitia lor nu se poate face cu orice pret. E important sa existe o evaluare obiectiva si elemente de comparatie. Consider ca în lipsa unei reale concurente o licitatie nu se poate desfasura, a declarat ministrul Sanatatii, Ion Bazac.
Fondurile alocate pentru aceasta achizitie vor fi redirectionate catre Programul national de dotare cu monitoare, ventilatoare si echipamente de anestezie si terapie intensiva, program declarat prioritar de minister, mai ales în conditiile actualei pandemii de gripa A/H1N1.

Ministerul Sanatatii a decis, pe 8 iulie, ca nu va achizitiona cei cinci roboti chirurgicali în aloare totala de 10 milioane de euro, pâna ce comisia proprie de evaluare, din care fac parte si beneficiarii celor cinci aparate chirurgicale, nu va demonstra oportunitatea si utilitatea acestora.

Achizitia sistemelor de chirurgie robotica a fost solicitata de catre membrii Comisiei de Medicina Minim Invaziva,condusa de catre prof. dr. Lazar Fulger si de catre prof dr. Irinel Popescu, seful Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic.

Leave a reply