Astazi a fost organizat Simpozionul „Transplantul renal in Institutul Clinic Fundeni” cu ocazia implinirii a 10 ani de transplant renal in Centrul de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal Fundeni. Cu aceasta ocazie, au fost sustinute lucrari de catre prof.dr Ionel Sinescu, prof.dr. Dan Tulbure, prof.Dr. Mircea Ifrim si prof.dr. Vasile Astarastoaie.

22 Iunie 1997 a fost momentul care a marcat primul transplant renal reusit, cu donator in moarte cerebrala, efectuat la Institut. Dupa aceasta perioada transplantul renal in Romania a inregistrat o evolutie constant ascendenta, astfel incat, pana in iunie 2007, in 10 ani, in Institut s-au realizat 780 de tranplanturi renale, dintre care 666 de la donatori in viata – aceastia ramanand sursa principala de organe pentru donare si114 transplanturi au avut donatori in moarte cerebrala. In 1999 s-a efectuat primul transplant renal la copil, cu donator in moarte cerebrala.

Rezultatele acestei activitati sunt superpozabile cu cele din centrele din Europa de Vest, pacientii transplantati beneficiind de terapie imunosupresoare moderna si adaptata riscului imunologic al transplantatului, terapie care reduce riscul respingerii rinichiului transplantat de catre organism.

Institutul Clinic Fundeni include acum unul dintre cele mai moderne centre de transplant si poate cel mai mare Centrul de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal din Europa. Departamentul de Transplant Renal are 32 de paturi si este singurul din tara in care lucreaza 3 nefrologi de transplant, 2 anestezisti-reanimatori, tot personalul medical aferent si un laborator propriu cu 2 aparate de dializa renala. Din 2000, in Institutul Clinic Fundeni functioneaza primul laborator de Imunologie de Transplant, prin metode folosind biologia moleculara, laborator omologat la nivel european.

„Ritmul actual al activitatii de transplant este bun. Cu sustinere financiara adecvata, cu optimizarea activitatii de coordonare de transplant la nivel national si cresterea numarului de donatori in moarte cerebrala, Romania poate reduce rapid decalajul in transplantologie fata de media din tarile Uniunii Europene intr-un interval de cativa ani”, a declarat prof.dr.Ionel Sinescu.

Leave a reply