Fenomenul migratiei medicilor din Romania a fost tema principala de dezbatere in cadrul Adunarii Generale a Colegiului Medicilor din Romania.
In cadrul sesiunii din 13 martie, a.c., s-a aratat ca pentru sistemul de sanatate din Romania, atat formarea, cat si acoperirea cu personal constituie un subiect tot atat de important ca finantarea. Mai mult de 4% din totalul medicilor cu drept de practica au parasit in 2007 Romania pentru a lucra in strainatate.
Motivele plecarii acestora sunt veniturile mai mici comparativ cu alte categorii sociale, lipsa de recunoastere a performantei, discrepanta intre nivelul specializarii si conditiile de munca, precum si lipsa suportului comunitatilor locale. Dupa analizele OMS, densitatea de 1,9 medici/1000 de locuitori plaseaza Romania pe locul 31 din 33 de tari din Europa.
Migratia medicilor este un fenomen care a capatat amploare si poate creea dezechilibre majore in asigurarea de servicii de sanatate. Tocmai de aceea, Adunarea Generala a CMR a cerut factorilor de decizie implicati in sistemul sanitar, sa dezvolte si sa implementeze strategii care sa diminueze si sa controleze fenomenul de migratie, sa stabileasca acorduri cu tarile de destinatie care sa incurajeze migratia temporara, schimbul de experienta, precum si compensarea cu resurse in schimbul medicilor care au emigrat.
Leave a reply
Leave a reply