Medicii de familie si reprezentantii Ministerul Sanatatii reiau azi, 31 martie a.c., negocierile privind prevederile care ii nemultmesc din Contractul cadru pe 2009 si normele metodologice, dupa ce, luni, discutiile pe aceste subiecte nu au dus la nici o concluzie.”Nu am ajuns azi (luni – n.r) la nici o concluzie concreta. Marti vom relua, punctual, toate prevederile din Contractul cadru care au ridicat probleme", a declarat Rodica Tanasescu, Presedintele Societatii Nationale a Medicilor de Familie din Romania.
Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Aurel Nechita, a specificat ca nu se va negocia prescrierea medicamentelor pe substanta activa, chiar daca medicii de familie au nemultumiri si in aceasta privinta.
Sambata, medicii de familie au decis, in cadrul Adunarii generale extraordinare comune a Societatii Nationale si a Patronatului National de profil, sa nu semneze Contractul-cadru si normele de aplicare pana cand aceste acte nu se vor negocia real cu reprezentantii medicilor. Din partea medicilor de familie exista nemultumiri si fata de reducerea drastica a procentului alocat medicinii de familie din Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate aprobat, ceea ce va duce la deficiente grave de acordare a asistentei medicale primare, care vor culmina cu falimentarea unui mare numar de cabinete.
In plus, si alte prevederi ale Contractului cadru pe 2009, adoptat recent de guvern, si care vor intra in vigoare la 1 aprilie, au starnit protestele organizatiilor medicilor de familie, cum ar fi participarea obligatorie la asigurarea continuitatii asistentei medicale primare prin centrele de permanenta, in afara programului de lucru al cabinetelor medicale individuale. Reprezentantii medicilor considera demersul ca o "impunere a muncii fortate, activitatea de asigurare a urgentei prespitalicesti si consultatii de urgenta la domiciliu, gasindu-se in afara curriculei medicului de familie si depasind timpul european de munca".
De asemenea ei nu sunt de acord cu penalizarea cabinetului de medicina de familie care are medic angajat, daca depaseste 23.000 puncte anual si cu impunerea unor sanctiuni extrem de dure pentru nerespectarea clauzelor contractuale, lasand loc abuzului si arbitrariului.
Leave a reply
Leave a reply