Lupta impotriva fenomenului crescand pe care il reprezinta falsificarea medicamentelor impune inasprirea reglementarilor in ce priveste distributia farmaceutica in SUA si o cooperare sporita pe plan international, conchide un raport al Institutului american pentru medicina (IOM), citat de AFP (Agence France-Presse) si AP (Associated Press).

Nici o tara nu se poate proteja singura impotriva riscurilor pe care le reprezinta pentru sanatatea publica medicamentele ilegale, care sunt de multe ori mai ieftine, noteaza expertii independenti care au realizat raportul, informeaza Agerpres.
“Medicamentele contrafacute sau de proasta calitate sunt o grava amenintare pentru sanatatea publica, pentru ca sunt ineficace si pot duce la imbolnaviri si decese, cu precadere in tarile in curs de dezvoltare, unde invadeaza piata cu regularitate”, a subliniat Lawrence Gostin, profesor la Universitatea Georgetown din Washington, presedintele grupului de experti, potrivit Agerpres.
‘Tinand cont de caracterul international al productiei si comertului cu medicamente, fiecare tara are un interes si un rol de jucat pentru a se asigura de inalta calitate a acestor produse si de siguranta in distributia lor’, a precizat prof. Gostin.
Autorii raportului fac apel la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sa promoveze colaborarea intre autoritatile de reglementare in materie din diferite tari, companiile farmaceutice, distribuitori si societatea civila. Expertii propun totodata ca OMS sa elaboreze un cod al practicilor in domeniu, care sa cuprinda reguli de supraveghere, de reglementare si de reprimare, potrivit Agerpres.

Leave a reply