Asociatia Producatorilor Internationali de Medicamente din Romania (ARPIM) atrage atentia cu privire la impactul negativ asupra populatiei generat de initiativa Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, privind schimbarea mecanismului de compensare a medicamentelor, care va duce la cresterea sumelor pe care pacientii le vor plati pentru terapiile recomandate.
ARPIM atentioneaza autoritatile, medicii, farmacistii si opinia publica asupra consecintelor grave care decurg din adoptarea acestui nou model de compensare a medicamentelor. Cei mai afectati de aceasta initiativa vor fi pacientii, care nu-si vor mai putea permite accesul la o multitudine de medicamente cu care au fost tratati pana acum. Acest model nu tine seama de indicatiile terapeutice diferite ale medicamentelor. Astfel un tratament specializat prescris de medic pe baza principiilor terapeutice ale acestuia va genera o coplata, chiar daca medicamentele prescrise sunt singurele existente in Romania, din clasa lor, pentru acea boala. Noua metodologie propusa nu tine cont de faptul ca in Romania nu exista sisteme de asigurari private de sanatate, care sa preia o parte din coplata si astfel sa permita accesul pacientului la tratament. Scaderea nivelului de compensare al medicamentelor fara considerarea indicatiilor terapeutice ale acestora si fara asigurarea unei forme de sprijin financiar a coplatii aditionale, poate pune in pericol nivelul de sanatate al populatiei, care in multe cazuri nu-si va mai permite achizitionarea medicamentelor necesare tratamentului indicat de catre medic. In urma introducerii acestui mecanism de compensare, pacientii vor avea doar doua optiuni:
1. Fie vor plati pentru medicamentele compensate de pana la 9 ori mai mult decat in prezent (+38% in medie).
2. Fie vor fi trecuti fortat pe tratamente cu medicamente vechi, introduse in practica medicala cu mai mult de 30 – 40 de ani in urma.
Metodologia propusa de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va afecta peste 5 milioane de pacienti si familiile lor, fara a duce la economii si fara a atrage fonduri suplimentare pentru FNUASS. Desi prin noua metodologie se doreste o stimulare a consumului de medicamente generice aceasta nu se va realiza, deoarece metodologia se aplica cu precadere intre medicamente cu statut de generic.
Mai mult decat atat, datorita consultatiilor si spitalizarilor suplimentare necesitate de pacientii obligati sa-si schimbe tratamentul din cauza lipsei resurselor materiale pentru coplata, pe termen scurt si mediu, cheltuielile CNAS vor creste semnificativ. In plus, va creste rata spitalizarilor, deoarece pacientii care nu-si vor mai putea achizitiona medicamentele vor fi spitalizati pentru a li se asigura tratamentul adecvat.
ARPIM isi exprima ingrijorarea pentru faptul ca, din cauza lipsei de transparenta in stabilirea medicamentului care da pretul de referinta, si a modului de reunire a grupelor terapeutice, CNAS lasa o usa larg deschisa pentru coruptie si trafic de influenta.
Subliniem urmatoarele deficiente majore ale acestei metodologii:
• Metodologia nu tine cont de ghidurile terapeutice elaborate de Ministerul Sanatatii.
• Metodologia nu tine cont de indicatiile terapeutice autorizate de ANM .
• Metodologia incalca flagrant recomandarile OMS referitoare la utilizarea clasificarii ATC DDD pentru stabilirea pretului de referinta al medicamentelor.
• Metodologia nu are la baza criterii transparente pentru gruparea segmentelor (clusterelor) care dau pretul de referinta, acest lucru avand la baza leit-motivul “asa au recomandat consultantii olandezi”.
• Metodologia propusa nu tine cont de faptul ca in Romania nu exista sisteme de asigurari private de sanatate, care sa preia o parte din coplata.
ARPIM recomanda implicarea urgenta a Ministerului Sanatatii, Agentiei Nationale a Medicamentului, Colegiului Medicilor, Colegiului Farmacistilor, Asociatiilor de Pacienti si societatii civile pentru evaluarea consecintelor dezastruase care decurg din acest sistem de compensare a medicamentelor
Leave a reply
Leave a reply