Conform Societatii Romane Alzheimer, in Romania sunt aproximativ 200.000 de persoane cu aceasta afectiune, dintre care doar 35.000 diagnosticate.
La ora actuala, boala Alzheimer este inclusa intr-un program al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) – G16, care asigura accesul la terapie dupa un anumit protocol. Pacientul care doreste sa beneficieze de medicatie gratuita trebuie sa intocmeasca o serie de documente, pe care ulterior le depune la comisia de aprobare. Dupa primirea aprobarii, medicul va putea prescrie lunar medicatia necesara fiecarui pacient, medicatia fiind decontata in proportie de 100% de CNAS.
Potrivit specialistilor, in ceea ce priveste tratamentele, existÇ medicamente care pot influenta in mod favorabil evolutia dementei. Sunt unele simptome care pot fi ameliorate, iar progresia bolii poate fi incetinitÇ, dar nu existÇ medicamente care sÇ vindece complet dementa.
âStim ca pacientii cu Alzheimer isi pun sperantele in tratamentele noi. In prezent, cercetatorii americani au in diferite stadii de cercetare sau aprobare de catre FDA posibile viitoare medicamente care sa fie aduse pe piata anii urmatori. Numarul acestora atinge 100. E un angajament puternic la nivel mondial in lupta impotriva acestei boli, mai ales ca in fiecare posibil medicament aflat in cercetare se investeste in medie un miliard de dolari si se petrec peste 10 ani de munca in laboratoareâ, a declarat Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM). Totodata, Dan Zaharescu a precizat ca, in 2050, costurile cu bolnavii de Alzheimer vor atinge 1,08 trilioane de dolari, daca cercetarile nu vor face progrese in curand.
Leave a reply