Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a prezentat proiectul listei cu medicamentele compensate, care cuprinde mai multe medicamente decat pana acum.
Proiectul cuprinde multe produse noi, o noutate absoluta fiind prezenta pe lista a medicamentelor organice. Potrivit ministrului, proiectul cuprinde trei subliste. Sublista A, cu medicamentele compensate cu 90%, care are numai medicamente generice, ieftine, accesibile unui numar mare de persoane, indifente de venituri. Aici, numarul Denumirilor Comune Internationale (DCI) a crescut cu 30%, de la 119 la 158 de nume. Cresteri au fost inregistrate la fiecare grupa terapeutica.
âPentru prima data creste gama de medicamente pentru mai multe patologii", a spus ministrul Nicolaescu. Sublista B, cu medicamentele compensate cu 50%, cuprinde medicamente originale si medicamente generice. âNumarul DCI-urilor a crescut de la 148 la 206, cu 37%", a spus ministrul.
Sublista C, cu medicamente compensate 100%, cuprinde trei sectiuni.
La sectiunea C1, pentru grupele de boli cu compensate 100%, s-a inregistrat o crestere a numarului de DCI-uri astfel: la insuficienta cardiaca cu cinci nume, la insuficienta hepatica cu patru nume, la leucemii cu patru nume, la ciroza hepatica cu patru nume si la leucemii cu patru nume. Sectiunea C2, cuprinde medicamentele din programele nationale de sanatate: diabet, oncologie, HIV SIDA si post transplant.
"La infectiile cu HIV avem 62 de produse noi, astfel va creste si modalitatea de tratare a bolii, la tuberculoza avem doua produse, la oncologie noua, neurologie trei produse si diabet patru produse. La boli rare avem mai multe nume noi si, pentru prima data, au fost introduse medicamentele organice, o premiera in Romania", a declarat Eugen Nicolaescu.
La sectiunea C3, care cuprinde medicamente pentru copiii pana la 18 ani, studenti, elevi, gavide, nu s-a produs nici o modificare. Proiectul cu lista de medicamente compensate este supus dezbaterii publice. Ea poate fi accesata pe site-ul Ministerului Sanatatii.
Leave a reply
Leave a reply