Asociatia farmaceutica Local American Working Group (LAWG) propune Guvernului un parteneriat pentru finantarea pe termen mediu a sistemului de sanatate si aprobarea imediata a listei actualizate de medicamente compensate si gratuite.

In contextul dezbaterii publice, LAWG mentioneaza ca ‘nu este suficient ca industria farmaceutica sa descopere medicamente noi, daca nu se iau si masuri prin care pacientii sa poata beneficia de aceste inovatii’.
“Din pacate, supraimpozitarea industriei farmaceutice in Romania este cea mai impovaratoare din Uniunea Europeana. Daca adaugam si neactualizarea listei medicamentelor compensate in ultimii 6 ani, constatam ca mediul de afaceri pentru companiile de profil in Romania este unul putin incurajator. Desi producatorii locali si internationali de medicamente au continuat sa ofere servicii pacientilor romani, fiind animati de dorinta de a contribui la imbunatatirea sanatatii acestora, mentinerea actualei poveri fiscale si lipsa oportunitatilor pun sub semnul intrebarii capacitarea de a activa si in viitor in tara noastra”, au declarat reprezentantii asociatiei farmaceutice.

LAWG solicita Guvernului Romaniei reconsiderarea proiectiilor financiare pe termen scurt si mediu in domeniul sanatatii, inclusiv in privinta medicamentelor compensate. “Suntem de parere ca Guvernul si asociatiile industriei farmaceutice trebuie sa incheie un parteneriat in care sa fie prevazute contributiile ambelor parti la bunastarea pacientilor romani pentru urmatorii trei ani. In mod obligatoriu, masurile cu impact bugetar vor trebui incluse in Programul de convergenta 2014-2017 si in Strategia fiscal-bugetara 2014-2016, pentru a oferi predictibilitate si transparenta atat producatorilor de medicamente, cat mai ales pacientilor”, se arata in comunicatul emis de asociatia farmaceutica.
LAWG propune Guvernului doua masuri cu impact bugetar. Prima se refera la suplimentarea anuala a cheltuielilor cu serviciile medicale si medicamentele ale Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS). “In conditiile in care Romania are acces la finantari externe nerambursabile si rambursabile de sute de milioane de euro dedicate infrastructurii si politicilor publice in sanatate, propunem ca resursele bugetului de stat actualmente alocate acestor cheltuieli sa fie disponibilizate si redirectionate catre FNUASS”, explica reprezentantii LAWG. Cea de-a doua propunere are in vedere majorarea anuala a bazei de impozitare pentru taxa clawback, LAWG motivand faptul ca ‘indexarile ar trebui sa fie rezultatul unui mecanism automat, convenit de Guvern si industria farmaceutica, care sa aiba in vedere eliminarea taxei clawback pe termen mediu’.
Asociatia farmaceutica LAWG solicita Guvernului Romaniei sa aprobe si sa publice in cel mai scurt timp lista actualizata de medicamente compensate, ‘atat pentru beneficiul pacientilor romani, cat si in pentru un mediu de afaceri stabil in industria farmaceutica’.

Leave a reply