Compania farmaceutica Janssen a lansat si in Romania medicamentul INCIVO® (telaprevir) – un agent antiviral nou, din clasa inhibitorilor de proteaza cu actiune directa, pentru tratamentul hepatitei cronice cu virus C, genotip 1 la adulti.

Potrivit companiei, obiectivul principal al tratamentului hepatitei C este de a obtine un raspuns virusologic sustinut (RVS), ceea ce inseamna ca virusul este nedetectabil in circulatia sangvina a pacientilor la sase luni dupa incheierea tratamentului administrat. Se considera ca pacientii care obtin RVS sunt vindecati.
Noul medicament face parte dintre medicamentele inovatoare, iar studiile clinice au dovedit ca tratamentul asociat cu telaprevir este mai eficace comparativ cu tratamentul standard cu peginterferon alfa si ribavirina la toti pacientii cu infectie VHC, genotip 1, inclusiv la cei cu boli hepatice avansate (ex. ciroza compensata). Totodata, folosirea aceestuia a redus durata tratamentului de la 48 de saptamani (durata terapiei standard) la 24 de saptamani, pentru majoritatea pacientilor. Studiile au mai aratat si ca rata de succes a tratamentului cu noua terapie la pacientii naivi este de aproape doua ori mai mare fata de tratamentul standard (79% comparativ cu 46%), iar la pacientii care au suferit recaderi este de patru ori mai mare (84% comparativ cu 22%).
Potrivit Janssen, noul medicament reduce la jumatate durata tratamentului pentru majoritatea pacientilor naivi precum si pentru pacientii cu recadere la tratamentul anterior cu peginterferon alfa si ribavirina.
“Pentru hepatita C, spre deosebire de hepatita A si B, nu avem vaccinuri, iar nevoia existentei unui tratament care sa produca RVS este stringenta. Introducerea inhibitorilor de proteaza este un pas major in tratarea acestei boli, iar rezultatele sunt mai mult decat imbucuratoare. Inainte de introducerea inhibitorilor de proteaza, printre care si telaprevir, tratamentul era foarte lung si mai putin de 50% dintre pacientii cu genotipul 1 scapau de virus”, a declarat prof. dr. Streinu- Cercel, manager general al Institutului National de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals”.

Leave a reply