Institutul National "Cantacuzino", caruia in februarie i-a fost ridicata licenta de producere a vaccinurilor, pentru ca nu erau respectate normele europene, ar putea beneficia de investitii de peste 5,8 milioane de euro, potrivit unui proiect elaborat de Ministerul Sanatatii.

In nota de fundamentare a proiectului se arata ca investitiile sunt necesare ca urmare a faptului ca, la ora actuala, desi tehnologia de productie este compatibila cu cerintele internationale, "calitatea amenajarilor nu este compatibila cu cerintele de buna practica in fabricatie si are o capacitate insuficienta".
Potrivit unui raport mentionat in aceeasi nota de fundamentare, România este pe ultimul in ceea ce priveste doi indicatori esentiali in prevenirea si combaterea gripei, in ciuda faptului ca este tara producatoare de vaccin. Cei doi indicatori sunt numarul de vaccinari la 1.000 de locuitori si proportia de vaccinari la persoanele cu risc crescut.
Investitiile vor viza zona de fabricatie vaccin gripal vrac, finalizarea statiei de fiolaj si transformarea ei intr-un centru de ambalare primara produse biologice, precum si extinderea/amenajarea spatiului Laborator Control.
Costurile acestor investitii se ridica la 5,82 milioane de euro, din care Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare va asigura finantarea pentru 86% din totalul necesar, in conformitate cu un acord de imprumut, iar Ministerul Sanatatii va contribui cu 14%. De asemenea, finantarea obiectivului de investitii "Reamenajare, retehnologizare si extindere arie de vaccin gripal la sediul central al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie Cantacuzino" va fi asigurata si din surse proprii ale institutului, se mai arata in nota de fundamentare.
Proiectul propus de Ministerul Sanatatii, care ar urma sa fie legiferat prin hotarâre de guvern, este in dezbatere publica pâna la 25 august.

Din cauza ca lucrarile de retehnologizare si modernizare la linia de productie pentru vaccinul BCG, necesar imunizarii nou-nascutilor impotriva tuberculozei, vor fi finalizate spre sfârsitul anului 2010, România va trebui pâna atunci sa importe dozele necesare

 

Leave a reply