Astazi reprezentantii UNICEF au prezentat rezultate programului “Initiativa Spital Prieten al Copilului”. In ultimii doi ani, noua noi maternitati au fost certificate ca “Spital Prieten al Copilului” (SPC).
In prezent, in Romania sunt active in initiativa 40 de maternitati, din care 31 sunt certificate ca Spital Prieten al Copilului, o maternitate a primit Certificat de Angajament (indeplineste cel putin 7 din cele 10 criterii) si 8 se afla in diferite stadii de implementare a celor 10 pasi. In toate aceste maternitati se nasc aproape 40% din copiii din Romania, adica aproximativ 80.000 de nou-nascuti.
Potrivit reprezentantilor UNICEF, in cadrul initiativei Spital Prieten al Copilului (SPC), procentul copiilor la care s-a initiat alaptarea, in prima jumatate de ora de viata, este de 3 ori mai mare decat in cazul celorlalte spitale: 8,3% dintre copii – media nationala, 14,8% in SPC si 5,3% in celelalte maternitati. Desi exista aceasta diferenta incurajatoare, totusi proportia copiilor la care s-a initiat alaptarea in prima jumatate de ora, chiar si in maternitatile SPC, este inca foarte mica, de 15%.
Desemnarea unei maternitati ca Spital Prieten al Copilului presupune indeplinirea unui set de 10 conditii (Cei Zece Pasi pentru o Alaptare de Succes) care reprezinta standarde internationale de ingrijire pentru mama si nou-nascut; ele nu presupun conditii hoteliere speciale sau cheltuieli majore, sunt doar reguli de ingrijire.
“Pentru toate aceste motive cu totii trebuie sa facem tot ceea ce ne sta in puteri pentru a creste cunostintele, increderea si abilitatile profesionistilor si ale mamelor, iar cel mai bun loc pentru a incepe este maternitatea. Proiectul de lege privind reglementarea activitatii de marketing a substituentilor de lapte matern aflat in Parlament va sprijini eforturile de a imbunatatii starea nutritionala a copiilor”, a declarat Edmond McLoughney, reprezentant UNICEF Romania.

Leave a reply