In perioada 16-17 mai a.c., medicii de familie bucuresteni au avut ocazia sa dezbata cele mai importante aspecte cu care se confrunta in prezent asistenta medicala primara, in cadrul celei de-a V-a editii a Medical Forum Bucuresti.

Evenimentul, organizat de Pharma Business impreuna cu Societatea Nationala de Medicina Familiei, a reunit pe parcursul celor doua zile peste 200 de participanti.
In cadrul Medical Forum Bucuresti au fost abordate teme specifice medicinei de familie in sistemul medical romanesc, precum perspectivele Contractului-Cadru, particularitatile pachetului bazal de servicii medicale, provocarile in activitatea cabinetului de medicina de familie, dar si elementele cheie in comunicarea medic – pacient.
Modificarile aduse Normelor la Contractul-Cadru multianual nu au fost semnificative potrivit reprezentantilor medicilor de familie. Dr. Rodica Tanasescu, Presedintele Societatii de Medicina Familie (SNMF), a mentionat faptul ca in ceea ce priveste finantarea ar trebui totusi sa existe mai mult interes si o mai mare contributie, astfel incat “sa fie dezvoltate o serie de servicii in medicina de familie care sa se adreseze direct preventiei sau sa respecte abordarile specifice ghidurilor europene existente”. Singura modificare adusa Contractului-Cadru vizeaza plata la servicii, in functie de gradul profesional. “Gradul de medic primar este recunoscut in Romania, se aplica atat in ambulatoriu de specialitate, cat si in spital, asa incat era firesc sa se aplice identic si in medicina de familie. Aduce un minimum suplimentar pentru medicii de familie primari, adica cu 20% mai mult pentru plata per servicii”, a precizat Dr. Rodica Tanasescu.
O veste buna pentru medicii de familie a fost adusa in prim-plan de Dr. Doina Mihaila, presedintele Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), care admite pentru moment, pe baza zvonurilor, faptul ca distribuirea cardurilor de sanatate nu se va face prin medicii de familie. “Ne-am plictisit noi de cate hartii am depus. Atat federatia, cat si societatea depunem la comun de fiecare data adrese catre CNAS si MS, cel putin patru fiind depuse la casa in ultima luna. La unele dintre ele nu am primit nici un raspuns. Inca speram ca s-a inteles faptul ca medicii de familie nu suntem postasi in ceea ce priveste distribuirea cardurilor. Din zvonuri am inteles ca s-a renuntat la ideea distribuirii prin cabinete a cardurilor, iar CNAS se ocupa sa gaseasca o alta solutie”, a declarat Dr. Doina Mihaila.
Cat despre dosarul electronic, Dr. Doina Mihaila considera ca reprezinta un pas pozitiv pentru sistemul sanitar, insa exista o serie de chestiuni care trebuie rezolvate privind implementarea si continutul acestuia.
Prof. dr. Mihai Voiculescu, Sef Clinica de Nefrologie si Medicina Interna Institutul Clinic Fundeni, a captat atentia medicilor de familie cu lucrarea Importanta screening-ului si a diagnosticului precoce in hepatita cronica B. Potrivit specialistului, in urma unui screening realizat la nivelul Romaniei, prevalenta antigenului HBS a fost de 6,7% din populatia deschisa. “A depista o infectie VHB intr-un stadiu precoce presupune probabilitatea de a avea un raspuns terapeutic bun si sustinut intr-un timp mai scurt. Astfel, se pot face economii importante in ceea ce priveste costurile tratamentului. In acelasi timp, un screening si o depistare precoce previn raspandirea bolii in randul populatiei, raspandire care constituie un factor determinant privind numarul ridicat de cazuri observat de altfel la nivelul Romaniei”, a subliniat Prof. Dr. Mihai Voiculescu.
Reprezentantii medicilor de familie au evidentiat si rolul medicului de familie in PNESSP (Programul National de Evaluare a Sanatatii Populatiei), ale carui rezultate au fost recent de lansate. Dr. Sandra Adalgiza Alexiu, Secretar SNMF, a mentionat ca s-ar fi putut obtine cu ajutorul medicilor de familie o imbunatatire a calitatii vietii populatiei, daca PNESSP ar fi fost continuat. “Acest program a facilitat pentru prima data accesul persoanelor fara probleme de sanatate la o procedura de evaluare clinica si paraclinica pentru anumite afectiuni clinic-nemanifeste. Programul a permis alcatuirea de riscograme pentru persoanele investigate si a permis constientizarea in randul populatiei a ideii ca trebuie sa se prezinte periodic la medic chiar in lipsa unor simptome de boala”, a declarat Dr. Sandra Adalgiza Alexiu.
Producatorii si distribuitorii de medicamente prezenti la manifestare au avut expuneri ce au venit in intampinarea nevoii de informare a medicilor prin conectarea acestora la noutatile existente pe piata de profil. Evenimentul i-a avut ca parteneri pe: MSD, Pfizer, Angelini, Bristol Myers Squibb, Chiesi, Centrul de studii pentru bere, sanatate si nutritive, Helcor, Torrent, Fiterman, IC Med, iar ca parteneri media pe Romedic, AgerPres, Paginamedicala, ComunicateMedicale.ro, SanatateaTV, Medicalmanager, GhidCabinet, Farma Media, MediaPedia, SfatulMedicului.ro, TeleviziuneaMedicala.

Leave a reply