Conform studiului de impact realizat de Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), prin aplicarea noii taxe clawback industria farmaceutica din Romania ar putea suferi o pierdere de 842 milioane ron, ceea ce inseamna o scadere a pietei cu 30%.
Aplicarea noii taxe nu va influenta doar piata farmaceutica, ci va avea un impact major la nivel economic, social si medical.
“Am facut o simulare pe execuția bugetara prognozata pentru anul 2012 si taxa clawback pe care ar trebui sa o platim in acest moment este de 1.7 miliarde ron. Vom fi nevoiti sa platim o taxa pentru venituri pe care nu le-am realizat, pentru ca noua taxa clawback se aplica la pretul de vanzare al medicamentelor, care include pe langa pretul de producator, marja de distributie, adaosul farmaciilor si TVA”, declara Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct ARPIM.
Producatorii de medicamente vor fi nevoiti sa gestioneze impactul economic prin reducerea costurilor, acestia trebuind sa sustina integral diferenta dintre bugetul alocat si consumul de medicamente.
Acest aspect va avea consecinte la nivel social precum reducerea locurilor de munca, care va aduce dupa sine: diminuarea contributiilor la bugetul de stat, reducerea bugetului de educatie medicala stiintifica si al celui de responsabilitate sociala, se mai arata in comunicat.
ARPIM isi exprima inca o data ingrijorarea fata de semnalul pe care autoritatile romane il transmit investitorilor straini, care vor percepe aceasta taxa ca pe un semnal ca Romania nu este un loc sigur pentru investiții.
In perioada urmatoare industria producatoare de medicamente isi propune continuarea dialogului cu Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor Publice, pentru a se ajunge la elaborarea si implementarea unui mecanism de clawback sustenabil.
Potrivit Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor noua taxa clawback are la baza o serie de masuri care, pe termen lung, se pot intoarce impotriva pacientilor romani. Eliminarea unor medicamente de pe lista de compensate si gratuite, neacoperirea tratamentului pacientilor nou diagnosticati sunt doar cateva dintre consecintele noului mecanism clawback aprobat de Guvern.
“Daca producatorii de medicamente se vor afla in imposibilitatea de a plati taxa pe medicamente in termenul legal, pacientii vor fi in mod clar afectati. Daca vorbim despre consumul de medicamente, nu consideram a fi o masura justificata, intrucat ne aflam printre ultimele locuri in Europa la acest capitol, cu 60 euro/capita, iar media europeana este de 450 euro/capita“, a declarat Vasile Barbu, Presedinte Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor.
Conform reprezentantilor Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, noua taxa clawback reprezinta o amenintare, deoarece suprataxarea industriei poate avea consecinte nefaste asupra pacientilor. Cele mai importante consecinte sunt reducerea accesului pacientilor la medicamente si o acoperire redusa a nevoilor pacientilor nou diagnosticati.
“Cea mai mare temere a noastra este ca vom ramane fara medicamente. Bolnavii de cancer au avut foarte mult de suferit in urma ultimelor reglementari, incepand cu interzicerea comercializarii tratamentelor injectabile in farmaciile cu circuit deschis si terminand cu schimbarile in cazul listei C2. Tot ce ne dorim este sa nu ne confruntam, din cauza acestei taxe, cu disparitia medicamentelor din farmacii” a declarat Cezar Irimia, Presedinte FABC.

Leave a reply