India solicita Novartis sa renunte la procesul in care contesta o lege care reglementeaza acordarea unor patente, apreciind ca o decizie in favoarea grupului farmaceutic elvetian ar putea limita accesul medicamentelor ieftine de tratare a SIDA pe piata mondiala, transmite Reuters, citata de Mediafax.

India solicita Novartis sa renunte la procesul in care contesta o lege care reglementeaza acordarea unor patente, apreciind ca o decizie in favoarea grupului farmaceutic elvetian ar putea limita accesul medicamentelor ieftine de tratare a SIDA pe piata mondiala, transmite Reuters, citata de Mediafax.

"Cerem Novartis sa renunte la proces", a declarat ministrul indian al Sanatatii, Anbumani Ramadoss.

Novartis contesta la Curtea Suprema din Madras o lege indiana care blocheaza patentarea unor medicamente folosite in tratamentul anti-SIDA. India este un producator major de medicamente generice, iar grupurile umanitare sunt ingrijorate ca un verdic favorabil Novartis va lipsi de medicamente milioane de oameni.

Pe de alta parte, grupul elvetian sustine ca imbunatatirea legislatiei referitoare la drepturile de proprietate intelectuala va conduce la cresterea investitiilor pentru producerea unor noi medicamente, in timp ce reglementarile actuale impiedica inovatia.

Reprezentantii Novartis nu au comentat declaratia ministrului indian, dar grupurile umanitare au salutat remarca.

"Este o recunoastere a pericolului reprezentat de procesul impotriva legii pantentelor, precum si a rolului major al Indiei in furnizarea unor tratamente ieftine pentru bolnavii de HIV si SIDA din intreaga lume", a declarat Leena Menghaney, de la organizatia Medicins Sans Frontieres.

Ramadoss a mai avertizat Novartis ca autoritatile indiene ar putea fi nevoite sa treaca peste patente si sa acorde firmelor licente pentru producerea unor medicamente de importanta majora, in interesul public.

"India nu a recurs pana in prezent la acordarea unor licente obligatorii. Nu trebuie sa fim obligati sa facem acest lucru", a spus Ramadoss.

Thailanda a socat producatorii mondiali de medicamente, in noiembrie 2006, prin emiterea unei licente obligatorii pentru medicamentul de tratare a HIV/SIDA Efavirenz, produs de Merck, fara un avertisment prealabil.

Potrivit grupurilor umanitare, Ramadoss trimite un mesaj corect, prin avertismentul referitor la licentierea obligatorie, intrucat zeci de mii de oameni care sufera de SIDA vor fi afectati daca Novartis va avea castig de cauza.

Cazul judecat la Madras a devenit un element central al unui conflict intre companiile multinationale de medicamente si gruparile umanitare care sustin ca producatorii considera patentele mai importante decat pacientii.

Directorul general al Novartis, Daniel Vasella, a declarat, in martie, ca grupul nu vrea "premii de popularitate" si va continua sa conteste sistemul indian de acordare a patentelor, in beneficiul pacientilor si al competitivitatii

In India exista cei mai multi bolnavi de HIV/SIDA la nivel mondial, respectiv 5,7 milioane de persoane

Leave a reply