Cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitei, marcata pe 28 iulie, Alianta Mondiala a Hepatitei, cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK), atrage atentia asupra incidentei si gravitatii acestei afectiuni, precum si asupra importantei preventiei prin vaccinare.
Alianta Mondiala a Hepatitei, organizatie care reprezinta principala voce pentru cele 500 de milioane de persoane din intreaga lume care sufera de hepatita, ii indeamna pe oameni sa constientizeze si sa afle cat mai multe despre aceasta afectiune, tocmai pentru a reduce impactul uneia dintre cele mai raspandite boli infectioase. Printre principalii parteneri ai Aliantei Mondiale pentru Hepatita se numara si GlaxoSmithKline, care a decis sa se alature campaniei dedicate Zilei Mondiale a Hepatitei pentru cresterea gradului de constientizare si de preventie a acestei boli in randul populatiei.In prezent, se inregistreaza anual aproximativ 1,4 milioane de cazuri de hepatita A la nivel mondial, conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). In acelasi timp, expertii OMS estimeaza ca, in fiecare an, circa 600.000 de oameni isi pierd viata din cauza complicatiilor infectiei cronice cu virusul hepatitei B (ciroza hepatica, cancer hepatic).
Potrivit specialistilor, in Romania, numai in 2011, au fost raportate 2 cazuri de hetatita B la 100.000 de locuitori si 11,6 cazuri de hepatita A la 100.000 de locuitori5. In 2012, cel mai mare numar de cazuri de hepatita acuta cu VHB s-a observat la persoanele cu varste cuprinse intre 25 si 34 de ani (27%), categorie urmata indeaproape de cea a tinerilor intre 20-24 de ani.6 In ceea ce priveste numarul de persoane infectate cu virusul hepatitei B, Romania ocupa locul 2 in Europa, prevalenta portajului de AgHBs fiind estimata la 4-6% din populatia generala, ceea ce inseamna peste un milion de persoane infectate.
âVirusurile hepatitice reprezintain intreaga lume o problema reala de sanatate publicasi, din acest motiv, exista o preocupare pentru prevenirea infectiei si depistarea precoce a pacientilor infectati. Populatia trebuie sastie ca exista solutii pentru ca o astfel de infectie sa nu se transforme intr-o drama, iar una dintre cele mai importante masuri este vaccinarea. Inca din prima zi de viata, nou-nascutul este vaccinat impotriva hepatitei B in cadrul Programului National de Vaccinare. Din pacate insa observam, in ultimii ani, un trend ingrijorator al mamelor care refuza saisi vaccineze copii impotriva Hepatitei B, boala care daca este dobanditain copilarie conduce rapid la ciroza hepaticasi decesâ, a declarat conf. dr. Victoria Arama, din cadrul Institutului National de Boli Infectioase âProf. Dr. Matei Balsâ din Bucuresti.
Alianta Mondiala pentru Hepatita atrage atentia asupra faptului ca, printre cauzele principale ale contractarii virusului hepatitic, se numara si calatoriile in zone ale lumii cu incidenta mare a hepatitei A sau B. In conditiile cresterii fluxului de persoane care calatoresc in aceste zone, se pot inregistra epidemii locale de import. Leave a reply
Leave a reply