La sfârÅitul lunii mai, GlaxoSmithKline (GSK) a lansat studiul âE timpul sa ii ascultam pe parinti!â, despre impactul otitei medii asupra copiilor, precum si efectele asupra parintilor.
Studiul arata ca impactul infectiei urechii medii (otita medie) asupra copiilor si a familiei este subestimat de parinti si ca acestia au nevoie de mai multa informare pentru a intelege cum poate fi boala prevenita.
Potrivit studiului, majoritatea mamelor ai caror copii au avut otita au recunoscut ca boala are un impact emotional puternic pentru intreaga familie din cauza suferintei copilului.
In cazul mamelor ai caror copii au avut otita si iau in calcul imunizarea celui mic prin vaccinare, aceasta este privita ca o optiune pentru a evita un nou episod al infectiei, au declarat peste jumatate dintre mamele intervievate. Potrivit studiului, numai 2 din 10 mame si-au vaccinat copiii – imunizarea copiilor prin vaccinare reprezentand totusi metoda de prevenire a otitei (generata de pneumococ) recomandata de Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
âCeea ce noi, doctorii, le recomandam intotdeauna parintilor pentru a-si proteja copiii impotriva efectelor grave ale bolilor infectioase este sa ia masuri de prevenire a acestora. Sa-ti imbraci micutul cu haine potrivite temperaturii de afara este una dintre metodele de prevenire a otitei medii, dar cu siguranta nu este singura si cea mai eficienta solutie. Mai ales in cazul otitei medii, ce poate avea consecinte grave pentru copil, o metoda eficienta de protectie este imunizarea prin vaccinarea fata de infectiile pneumococice.
Vaccinarea ii asigura copilului o protectie crescuta impotriva acestei bacterii, extrem de raspandita in comunitatile de copii. Mai mult, daca unii copii de la cresa sau gradinita fac infectii respiratorii frecvente, inclusiv otita, riscul de infectie al celor nevaccinati creste substantialâ, a precizat prof. univ. dr. Ioana Alina Anca, de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului âProf. Dr. Alfred Rusescuâ.
parte dintr-o serie de ample studii realizate de companie la nivel mondial, despre impactul pe care otita medie o are asupra copiilor, precum si repercusiunile acestei afectiuni asupra parintilor. Studiul a fost realizat in 12 tari din Europa si Asia-Pacific, Mexic, Canada, Africa de Sud si Japonia, la care s-a adaugat si Romania, si a intervievat atat parinti ai caror copii au suferit la un moment dat de otita medie cat si parinti ai caror copii nu au trecut prin aceasta boala. In Romania, studiul a fost realizat de ISRA Center in noiembrie 2011 pe un esantion reprezentativ de 203 respondenti din Bucuresti, Timisoara si Cluj-Napoca, mame cu copii care au avut otita precum si mame ai caror copii nu au avut episoade de otita.
Leave a reply