Ministerul Sanatatii a elaborat ghiduri de practica medicala pentru 21 de specialitati astfel ca, incepând din luna mai, medicii specialisti vor putea folosi ghidurile de diagnostic si tratament pe baza carora pot decide asupra ingrijirilor care trebuie acordate bolnavului.

Ghidurile sunt destinate medicilor specialisti din anestezie si terapie intensiva, cardiologie, dermato-venerologie, diabet, endocrinologie, gastroenterologie si hepatologie, geriatrie si gerontologie, medicina de familie, medicina interna, nefrologie, neurologie, oncologie, pneumologie, alergologie si imunologie clinica, psihiatrie si psihiatrie pediatrica, reabilitare, medicina fizica si balneologie, reumatologie, obstetrica-ginecologie, otorinolaringologie, urologie si anatomie patologica.
"Este un pas important pe care il facem pentru eficientizarea sistemului. Aceste ghiduri vin sa puna ordine asupra modului in care sunt tratati pacientii , dar si asupra felului in care sunt cheltuite resursele. Documentele uniformizeaza practica medicala si sprijina medicul in luarea deciziilor", a declarat ministrul Sanatatii Cseke Attila.
Ghidurile de diagnostic si tratament reprezinta standarde de practica medicala si descriu pasii pe care trebuie sa ii urmeze medicul in investigarea si administrarea tratamentelor medicale.
"Am creat astfel premisele pentru extinderea calitatii actului medical la nivelul intregii tari. In plus, prin aceste ghiduri putem face previziuni realiste asupra cheltuielilor, si putem creste controlul asupra acestora. In acelasi timp putem identifica mai usor risipa fara temei medical", a mai spus Cseke Attila.  

 

Leave a reply