Cresterea contributiei la bugetul asigurarilor sociale de sanatate la 7% este masura propusa de Federatia „Solidaritatea Sanitara” din Romania.
Intr-un comunicat de presa, FSSR explica de ce este necesara o cresterea cu 7% a contributiilor pentru sanatate, atat pentru angajati, cat si pentru angajatori. Potrivit FSSR, una din caracteristicile sistemului sanitar actual o reprezinta transferul inechitabil al efectelor crizei catre pacienti si catre familiile acestora.
„Reducerea acestei contributii a condus la cresterea poverii financiare pentru pacienti, acestia fiind obligati sa suporte din buzunarele proprii sau sa plateasca cu sanatatea lor angajamentele de scaderea a fiscalitatii luate de Guvern fata de mediul privat si institutiile financiare mondiale”, se arata in comunicat. De asemenea, FSSR considera ca nu este indicata definirea pachetului de baza fara sporirea finantarii dimensiunii sociale a sistemului sanitar, cresterea contributiilor la sanatate fiind prima masura ce trebuie luata in acest sens. Astfel, FSSR propune cresterea finantarii sistemului de asigurari sociale de sanatate, definirea pachetului de baza de servicii medicale si introducerea asigurarilor complementare.
Presedintele FSSR, Rotila Viorel, solicita reducerea progresiva a contributiei la sanatate a persoanelor care realizeaza mai multe venituri din salarii. Acesta argumenteaza faptul ca prin aceasta masura ar creste gradul de echitate al asigurarilor sociale de sanatate, eliminandu-se astfel din abuzurile facute pe baza principiului solidaritatii.

Leave a reply