1 din 3 pacienti care se prezinta la medicul de familie are o problema psihica sau emotionala potrivit dr. Cristian Oana, membru al Comitetului Local de Organizare al Congresului WPA 2013, eveniment care se desfasoara in prezent in Bucuresti.WPA 2013 Bucharest Congress este primul eveniment de acest gen al WPA (Asociatia Mondiala de Psihiatrie) desfasurat in Romania si are ca tema „Ingrijirea medicala primara, sanatatea mintala si integrarea sanatatii publice: rolul catalitic al informatiei si tehnologiei comunicatiei (ITC)”.
In cadrul evenimentului, prof. dr. Dan Prelipceanu, Co-Chair Comitet de Organizare, a afirmat ca in conditiile in care planul si strategia nationala de sanatate mintala, cerute obligatoriu inainte de aderarea la Uniunea Europeana, au fost date uitarii imediat dupa aderare, o solutie ar fi atragerea medicinei primare pe langa serviciile de sanatate mintala. Astfel ar fi asigurata o continuitate intre principiile de baza ale asistentei comunitare.
“Reforma ar fi insemnat aplicarea unei strategii nationale de sanatate mintala, o redirectionare a accentului dinspre ingrijirile din institutiile spitalicesti, catre serviciile comunitare, mult mai eficiente, mai flexibile si mai ieftine, doar ca, pentru a le utiliza, trebuiau pentru inceput infiintate si facute sa functioneze, ceea ce ar fi insemnat si un efort financiar si, mai ales, unul de formare a unei resurse umane. Din pacate, psihiatrii, dupa rezidentiat, in buna masura peste jumatate din ei, aleg sa plece in alte tari, ceea ce se intampla si cu asistentele de specialitate, dar si cu alte meserii implicate in terapeutica psihiatrica. Deoarece toate acestea acum sunt mai greu de realizat, implicarea integrata a medicilor de familie ar fi o solutie”, prof. dr. Dan Prelipceanu.
Potrivit organizatorilor, evenimentul reprezinta o platforma unica in vederea abordarii unui dialog profesional, dar si un beneficiu potential crescut pentru pacientii care sufera in special de bolile netransmisibile si comorbiditatea lor.
“Cred ca participarea medicilor de familie la acest extraordinar Congres Mondial Regional va fi un punct de referinta in viitor, ca un moment de rascruce in ingrijirea pacientilor cu probleme din domeniul sanatatii mintale, dar si in dezvoltarea programelor clinice colaborative si integrative solide ale secolului 21, o initiativa noua a medicinei de familie, a psihiatriei si a sanatatii publice, precum si a managementului sanitar”, a mentionat dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei.

Leave a reply