In Romania, in 2010, au fost inregistrate 15.000 de fracturi provocate de osteoporoza (dintr-un total de 600.000 la nivel european.), potrivit conf. dr. Daniel Grigorie, presedintele Societatii Romane de Osteoporoza si Boli Musculoscheletice (SROBM), cu prilejul Zilei Mondiale a Osteoporozei.
Anul acesta, Ziua Mondiala a Osteoporozei, este organizata sub egida IOF (Fundatia Internationala a Osteoporozei), se axeaza pe incidenta alarmanta a fracturilor osteoporotice, motto-ul evenimentului fiind âOpreste-te la una, fa din prima ta fractura – ultima!â. Potrivit estimarilor IOF, aproximativ 200 de milioane de femei din intreaga lume sufera de osteoporoza, din care mai putin de jumatate au fost diagnosticate. De asemenea, IOF a denumit osteoporoza drept âboala tacutaâ, tocmai din cauza faptului ca peste 80% dintre pacienÅ£ii cu fracturi osteoporotice nu au posibilitatea diagnosticarii Åi tratamentului bolii de baza, in ciuda existenÅ£ei tratamentelor care pot reduce riscul unor noi fracturi cu 30-70%.
Potrivit conf. dr. Daniel Grigorie cele mai multe fracturi vin din situatii de presotoporoza. âChiar daca densitatea osoasa nu este suficient de scazuta pentru diagnosticul de osteoporoza, daca apar fracturi e cazul sa ne ingrijoramâ, a declarat specialistul.
Conf. dr. Olivera Lupescu, specialist in ortopedie, la Spitalul Clinic de Urgenta, a atras atentia cu privire la cresterea numarului de fracturi osteoporotice. Potrivit acesteia, in sezonul rece, la urgente ajung in fiecare zi 8-10 pacienti cu fracturi provocate de osteoporoza, iar cele mai multte cazuri sunt complicate de prezenta altor afectiuni cronice. Mai mult, un sfert dintre cei internati cu o fractura la sold mor in primul an de la producerea fracturii. De aceea, specialistul a subliniat importanta diagnosticarii precoce a osteoporozei si administrarea tratamentului corespunzator, care permite prevenirea cu pana la 70% a fracturilor aditionale.
In cadrul manifestarilor prilejuite de Ziua Mondiala a Osteoporozei, persoanele diagnosticate cu osteoporoza vor beneficia de testari gratuite pentru determinarea riscului de fractura (FRAX), dar Åi de un test de screening pentru determinarea densitometriei osoase cu ajutorul ultrasunetelor.
Leave a reply