Cea de-a treia editie a Forumului Industriei Farmaceutice (FIF 2012), organizata de Pharma Business Solutions sub patronajul Ministerului Sanatatii, a reunit la masa dialogului principalii actori din industria farmaceutica.
Sub tematica âManagementul strategic si noi modele de business in piata farmaceutica actualaâ, peste 150 de manageri de top din industria farmaceutica, dar si reprezentantii autoritatilor au avut ocazia sa dezbata pe marginea celor mai importante probleme care marcheaza astazi industria farmaceutica, precum impactul taxei clawback, cresterea exporturilor paralele, platile intarziate in tranzactiile comerciale, dar si actualizarea listei de medicamente compensate si gratuite.
In prima sesiune, seria discutiilor a fost deschisa de directorul general al Cegedim Romania, Petru Craciun, care a realizat o selectie de date calitative si cantitative a pietei farmaceutice din ultimii 5 ani. Directorul Cegedim a precizat faptul ca in ultimii 5 ani, volumul total de medicamente a inregistrat o usoara scadere, iar exporturile paralele sunt in crestere. Potrivit specialistului exportul paralel a atins in Romania aproximativ 500 de milioane de euro in 2011, iar in acest an se estimeaza ca va atinge 700 de milioane de euro.
Presedintele Consiliului Concurentei (CC), dr. Bogdan Chiritoiu, a adus in atentia participantilor o serie de concluzii si recomandari ale CC pentru piata farmaceutica din perspectiva investigatiilor recent finalizate. In ceea ce priveste taxa clawback, presedintele CC a declarat ca nu doreste ca tensiunile create sa dea nastere unui boicot din partea producatorilor de medicamente asa cum s-a intamplat in 2008, cand distribuitorii au blocat piata, cerand reactualizarea cursului valutar. âTVA si adaosurile de distributie si farmacie ar trebui excluse din cuantumul taxei clawback, aplicata la vanzarile producatorilor de medicamenteâ, a declarat dr. Bogdan Chiritoiu. Insa, presedintele CC a avertizat ca, in cazul in care vor exista actiuni concentrate ale jucatorilor din industrie de modificarea a legii privind taxa clawback, acestea vor fi sanctionate.
Prezent la eveniment, Ministrul Secretar de Stat, conf. dr. Alexandru Rafila, i-a asigurat pe reprezentantii industriei farmaceutice de faptul ca Ministerul Sanatatii este deschis dialogului si va da dovada de flexibilitate in ceea ce priveste taxa clawback. De asemenea, dr. Alexandru Rafila a facut referire si la lista de medicamente compensate care ar putea fi actualizata. âPeste o suta de medicamente noi sunt analizate de specialistii din Ministerul Sanatatii, care si-au propus sa actualizeze lista de medicamente compensate, blocata din 2007â, a subliniat oficialul.
âAbordand costurile, pierdem valoareaâ a fost mesajul trimis de Makis Papataxiarchis, managing director Janssen Pharmaceuticals, Johnson&Johnson, care a subliniat necesitatea medicamentelor inovatoare in sistemul de sanatate din Romania. âInovatiile din industria farmaceutica sunt importante pentru pacienti si pentru sistemul sanitar. De aceea, autoritatile trebuie sa recunoasca importanta si valoarea medicamentelor inovatoare. Accesul pacientilor la medicamentele noi trebuie sa devina o prioritate pentru Guvernul Romanâ, a precizat Makis Papataxiarchis.
Medicul sef al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, dr. Marius Filip, a reliefat importanta suplimentarii surselor de finantare pentru Fondul Asigurarilor de Sanatate, punctand ca este aproape inevitabila cresterea contributiilor la acest fond, daca se doreste supravietuirea sistemului sanitar. âTrebuie sa gasim solutii si trebuie sa crestem contributia pentru asigurarile de sanatate. In acest sens, CNAS are in vedere perierea actualei liste de medicamente, adica scoaterea de pe lista a medicamentelor care de fapt nu exista. Exista o comisie comuna a Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate care va analiza lista medicamentelor compensate, iar cele care nu mai pot fi pe lista vor fi eliminateâ, a conchis dr. Marius Filip.
Dragos Damian, presedintele Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania, a atacat spinoasa problematica a taxei clawback, care are o forma absolut originala in Romania. âMasurile luate in ceea ce priveste genericele sunt ineficiente. Implementarea taxei de clawback este o solutie pe termen scurt si ar trebui sa fie o ultima masura pe care autoritatile trebuia s-o aiba in vedereâ
In aceeasi nota s-a inscris si pozitia sefului Grupului de comunicare al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente, dr. Sorin Popescu: âBugetul alocat pentru medicamente nu trebuie sa fie unul fictiv. Vom fi nevoiti sa platim o taxa pentru veniturile pe care nu le-am realizat, pentru ca noua taxa clawback se aplica la pretul de vanzare al medicamentelor, care include pe langa pretul de producator, marja de distributie, adaosul farmaciilor si TVAâ.
Analistul Radu Comsa, Managing Partner Mindrating a fost de parere ca: âVeniturile pentru sanatate au intrat in declin simultan cu cresterea consumului de servicii si medicamente. Subventiile pentru acoperirea deficitelor au salvat fondul national unic de asigurari sociale de sanatate de la colaps in 2010 si 2011. Pentru a creste calitatea si accesul la servicii, Romania are nevoie de mai multe resurse in componenta de asigurari sociale. In lipsa masurilor de crestere a veniturilor, resursele sanatatii – ca procent in PIB – vor scadea.â
In concluzie, editia 2012 a Forumului Industriei Farmaceutice a reliefat nevoia unui dialog continuu intre autoritatile sanitare si industria farmaceutica, particularitatile pietei romanesti impunandu-l, dat fiind ca dinamica acesteia, dar si a business-ului cu medicamente din tara noastra sunt vizibil marcate de masurile pe care le impun institutiile care reglementeaza domeniul.
Leave a reply