Recunoasterea in celelalte state membre ale Uniunii Europene a titlurilor de calificare in vederea exercitarii profesiei de medic, farmacist si medic dentist.

Recunoasterea in celelalte state membre ale Uniunii Europene a titlurilor de calificare in vederea exercitarii profesiei de medic, farmacist si medic dentist.

O data cu aderarea la Uniunea Europeana, romanii se pot bucura de dreptul la libera circulatie a persoanelor si, mai ales, pot opta pentru exercitarea drep-tului la munca in statele membre ale Uniunii Europene, in conditiile stabilite prin Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

In conformitate cu punctul 1, alin.2 al art. 20 din Tratat, care reglementeaza masurile tranzitorii privind libera circulatie a persoanelor, prin derogare de la arti-colele 1- 6 din Regulamentul CEE nr. 1612/1968 privind libera circulatie a lucratorilor in cadrul Comunitatii, pe o perioada de doi ani de la data aderarii, statele membre ale Uniunii Europene vor aplica masuri de drept intern sau masuri rezultate din acorduri bilaterale in ceea ce priveste accesul resortisantilor romani pe piata fortei de munca din fiecare stat membru, aceste masuri putand fi aplicate pana la expirarea unei perioade de cinci ani de la data aderarii.

Conceptul de „resortisant roman” a fost introdus in dreptul intern roman prin Tratatul de aderare, intelesul acestuia fiind de persoana fizica care are calitatea de cetatean roman si persoana juridica care are sediul in Romania si este inregistrata potrivit legislatiei romane.

Potrivit acestor norme comunitare, resortisantii romani care muncesc legal intr-un actual stat membru la data aderarii si care sunt admisi pe piata fortei de munca pentru o perioada neintrerupta de cel putin 12 luni vor putea benefi cia de acces pe piata fortei de munca din acest stat membru, dar nu si pe piata fortei de munca din celelalte state membre care aplica masuri de drept intern. Resortisantii romani admisi dupa aderare pe piata fortei de munca dintr-un actual stat membru pentru o perioada neintrerupta de cel putin 12 luni beneficiaza de aceleasi drepturi.

In ceea ce priveste cerintele care trebuie indeplinite pentru exercitarea profesiei de medic in statele membre ale Uniunii Europene, acestea sunt cuprinse in Directiva 93/16/CEE privind facilitarea liberei circulatii a medicilor si recunosterea reciproca a diplomelor, certificatelor si a altor titluri. In conformitate cu prevederile art. 2 din aceste norme comunitare, fiecare stat membru recunoaste diplomele, certificatele si alte titluri eliberate resortisantilor statelor membre in conformitate cu prevederile art. 23, acordandu-le acestora, in ceea ce priveste accesul si exercitarea activitatii de medic, acelasi efect ca si cel al diplomelor, certificatelor si celorlalte titluri eliberate de statul membru respectiv. Potrivit art. 23 din Directiva 93/16/CEE, statele membre conditioneaza accesul si exercitarea profesiunii de medic de posesia unei diplome sau a unui certificat, care garanteaza ca, pe durata formarii, persoana in cauza si-a insusit cunostintele necesare in domeniu, perioada completa de formare medicala cuprinzand cel putin sase ani de studii in cadrul unei universitati.

De asemenea, art. 4 din aceasta Directiva stabileste recunoasterea reciproca de catre statele membre a titlului de medic specialist eliberat de statul de origine. In situatia in care resortisantii statelor membre doresc sa obtina unul dintre titlurile de medic specialist mentionate in art. 4 si 6, acestora li se poate impune de catre statul membru gazda sa indeplineasca conditiile de formare prevazute de propriile dispozitii legale. Totusi, statul membru gazda ia in considerare, integral sau partial, perioadele de formare realizate deja de resortisanti si atestate prin posesia unei diplome, a unui certificat sau a altor titluri, cu conditia ca aceste perioade de formare sa corespunda celor impuse de statul membru gazda pentru specializarea in cauza. Prin titlu oficial de calificare in medicina, se intelege, in acceptiunea art. 371 alin. 3 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, diploma de medic, eliberata de o institutie de invatamant superior medico-farmaceutic acreditata i n Romania; Certificatul de medic specialist, eliberat de Ministerul Sanatatii Publice; diploma, Certificatul sau un alt titlu in medicina dobandite intr-un stat tert si recunoscute de unul dintre statele membre ori echivalate in Romania; diploma, Certificatul sau un alt titlu in medicina, eliberate conform normelor Uniunii Europene de catre un alt stat membru, de catre Statele Spatiului Economic European sau de Conferinta Elvetiana.

Potrivit prevederilor art. 380 din aceeasi lege, profesia de medic se exercita in Romania cu titlul profesional corespunzator calificarii profesionale insusite, respectiv medic de medicina generala (pentru absolventii facultatilor de medicina licentiati anterior promotiei 2005 si care au dobandit drept de libera practica) si medic specialist in una dintre specialitatile clinice sau paraclinice prevazute in Nomenclatorul specialitatilor medicale.

In conformitate cu dispozitiile art. 11 din Directiva 93/16/CEE, statul membru gazda poate impune resortisantilor sai dovada moralitatii si onorabilitatii la accesul la activitatile de medic, sens in care accepta ca si dovada suficienta atestarea eliberata de o autoritate competenta din statul membru de origine sau de provenienta, care certifica indeplinirea conditiilor de moralitate sau onorabilitate impuse in statul membru gazda.

Directiva 85/433/CEE reglementeaza recunosterea reciproca a diplomelor, certifi atelor si a altor calificari oficiale in farmacie. Prin titlu oficial de calificare in farmacie, in Romania, se intelege, conform art. 554 alin. 2 din Legea nr. 95/2006 : diploma de farmacist, eliberata de o institutie de invatamant superior medico-farmaceutic acreditata in Romania; Certificatul de farmacist specialist, eliberat de Ministerul Sanatatii Publice; diploma, Certificatul sau un alt titlu de farmacist, dobandite intr-un stat tert si recunoscute de unul dintre statele membre ori echivalate in Romania; diploma, certificatul sau un alt titlu de farmacist, eliberate conform normelor Uniunii Europene de catre un alt stat membru, de catre Statele Spatiului Economic European sau de Conferinta Elvetiana.

Potrivit prevederilor art. 6 din Directiva 85/433/CEE diplomele si certificatele privind calificarea in farmacie, care nu satisfac cerintele minime de formare stabilite in art. 2 din Directiva 85/432/CEE (privind coordonarea dispozitiilor legale, de reglementare sau administrative referitoare la anumite activitati din domeniul farmaciei), sunt tratate ca si diplome care indeplinesc aceste cerinte daca sunt insotite de un certificat care sa ateste ca detinatorii au fost implicati intr-una dintre activitatile farmaceutice in mod efectiv si legal intr-un stat membru pentru cel putin trei ani consecutivi in perioada de cinci ani precedenta acordarii Certificatului, cu conditia ca aceste activitati sa fi e reglementate in statul respectiv. Un stat gazda poate pretinde cetatenilor altor state membre si dovezi de moralitate si buna reputatie, acceptand in acest sens un certificat emis de o autoritate competenta din statul membru de origine sau de provenienta.

Recunoasterea reciproca a diplomelor, certificatelor si altor titluri de medic dentist este reglementata de Directiva 78/686/CEE. Art. 2 al Directivei statueaza recunoasterea de catre fiecare stat membru a diplomelor, certificatelor si altor titluri de medic dentist resortisantilor statelor membre. Prin titlu oficial de calificare in medicina dentara, in conformitate cu prevederile art. 470 alin. 2 din Legea nr. 95/2006, se intelege: diploma de medic stomatolog sau diploma de medic dentist, eliberate de o institutie de invatamant superior din domeniul medicinei dentare, acreditata, din Romania; Certificatul de specialist in ortodontie si ortopedie dento-faciala, precum si Certificatul de specialist in chirurgie dento-alveolara, eliberate de Ministerul Sanatatii Publice; diploma, Certificatul sau alt titlu de medicina dentara, eliberate de statele membre ale Uniunii Europene, statele apartinand Spatiului Economic European sau de Conferinta Elvetiana; diploma, Certificatul sau un alt titlu in medicina dentara, dobandite intr-un stat tert si recunoscute de unul dintre statele membre ori echivalate in Romania.

Privitor la dovezile de onorabilitate si moralitate solicitate in statele membre ale Uniunii Europene pentru medici, medici dentisti si farmacisti, in Romania au fost adoptate Normele din 2006 privitoare la intocmirea, emiterea si utilizarea dovezilor de onorabilitate si moralitate profesionala, aprobate prin HG nr. 1464/2006. Potrivit art. 1 din Norme, Certificatul profesional curent este documentul profesional curent care cuprinde datele personale relevante cu privire la onorabilitate si moralitate, inclusiv la competenta cu care medicii, medicii dentisti si farmacistii isi exercita profesia. Acest certificat se emite de catre organizatia profesionala de profi l abilitata prin lege cu controlul si monitorizarea profesiei posesorului (Colegiul Medicilor din Romania, Colegiul Medicilor Dentisti din Romania si Colegiul Farmacistilor din Romania), in scopul garantarii calitatii serviciilor furnizate si a sigurantei pacientilor aflati in relatie cu acesta, fiind eliberat la cererea medicului, medicului dentist ori farmacistului interesat sau la cererea autoritatii competente omoloage dintr-un alt stat. Certificatul profesional curent este valabil 3 luni de la data emiterii si reprezinta un document necesar in mod obligatoriu pentru exercitarea profesiei in afara granitelor Romaniei. Emiterea Certificatului profesio nal curent nu exclude schimbul de informatii detaliate dintre organizatiile profesionale emitente si autoritatile competente omoloage din statele membre cu privire la datele continute sau in scopul completarii acestora.

In demersul aplicarii practice a normelor comunitare prezentate succint in acest material, Ministerul Sanatatii Publice elibereaza persoanelor interesate sa profeseze in celelalte state membre ale Uniunii Europene urmatoarele documente:

• certificat e prin care se atesta ca formarea in profesia de medic este conforma prevederilor din directive, pentru diploma de doctor-medic si certificate prin care se atesta asimilarea cu titlul de calificare prevazut de directive pentru Romania, a titlurilor de calificare in profesia de medic, care respecta criteriile de formare prevazute de normele comunitare, dar care, in decursul timpului, au suferit modificari de denumire, in baza unei cereri insotite de o copie a actului de identi-tate si o copie a diplomei de licenta de doctor medic.

• certificate care atesta drepturile castigate de titularii diplomei de doctor-medic specializarea pediatrie, eliberate in baza unei cereri insotite de copia actului de identitate, copia diplomei de doctor-medic si a foii matricole, si de adeverinta din care sa rezulte continuitatea vechimii de medic pe o perioada de minim 3 ani din ultimii 5 ani, eliberata de unitatea sanitara unde acesta isi desfasoara activitatea.

• certificate care atesta drepturile castigate de medicii de medicina generala cu drept de libera practica si medicii titulari ai adeverintei sau Certificatului de medic specialist medicina generala/medicina de familie obtinut prin examen sustinut pe baza experientei profesionale de medic de 6-8 ani, care la data de 01.01.2007 se aflau in relatii contractuale cu CAS, eliberate in baza cererii insotite de copia actului de identitate, copia diplomei de medic si a foii matricole, copia certificatului de membru al Colegiului Medicilor din Romania vizat la zi, adeverinta eliberata de CAS din care sa rezulte relatiile contractuale la data de 01.01.2007.

• certificate care atesta drepturile castigate de absolventii facultatilor de farmacie, promotii anterioare anului 2008, eliberate in baza cererii insotite de copia actului de identitate, copia diplomei de farmacist si a foii matricole, adeverinta din care sa rezulte continuitatea vechimii de farmacist in Romania, pe o perioada de minim 3 ani din ultimii 5 ani, eliberata de unitatea sanitara angajatoare, si de adeverinta eliberata de Colegiul Farmacistilor din Romania din care sa rezulte ca pe aceasta perioada posesorul a exercitat efectiv si legal profesia.

• Adeverinte de recunoastere a dreptului de acces la activitatile profesionale si exercitarea acestora pe teritoriul Romaniei in baza titlului de calificare dobandit, eliberate titularilor de titluri romanesti de calificare nelistate de directive pentru Romania, dar prevazute de legislatia in vigoare, precum si celor care nu intrunesc conditiile de practica profesionala efectiva si legala pentru certifi carea drepturilor castigate, documentele necesare eliberarii adeverintei fiind cererea insotita de copia actului de identitate, copia titlului de calificare, copia Certificatului de membru CMR, CMDR sau CFR avizat conform legii.

Avocat Loredana MILOS
Tel./fax: 0256/220938
Mobil: 0722.408.296
E-mail: lmilos@ispt.ro; lm75tm@yahoo.com

Leave a reply