In acest moment, in Romania se inregistreaza o intensitate medie a activitatii gripale, cu evolutie stationara a numarului de cazuri, iar la nivel national nu se inregistreaza epidemie de gripa.
Ministerul Sanatatii a anuntat ca principalele caracteristici ale cazurilor de infectii respiratorii confirmate in laborator se caracterizeaza prin faptul ca:
- aproape toate tulpinile de virus gripal au fost de tipul A/H1N1, asemanatoare cu tulpina A/Solomon Islands/03/06 (H1N1), continuta in vaccinul gripal.
- au mai fost izolate 5 tulpini de tip B si 2 tulpini de tip H3N2 n 95% din cei confirmati nu s-au vaccinat antigripal in acest sezon.
- aproape 70% din cazuri au aparut la grupa de varsta 15-64 ani, la persoanele active.
- doar 60% din cazurile confirmate au fost internate in spital, cu forme medii de boala.
De la inceputul sezonului gripal s-au vaccinat prin programul ministerului de resort peste 3,2 milioane de persoane, respectiv peste 95% din populatia considerate la risc. Remarcam ca s-au vaccinat antigripal 90% din personalul medical si 50% din persoanele de peste 65 de ani.
La nivel european a fost declansata o alerta privind aparitia tulpinilor de virus gripal rezistente la oseltamivir.
Ca urmare, organizatiile internationale OMS, ECDC recomanda administrarea cu restrictie a oseltamivirului, numai pentru cazurile severe.
Avand in vedere alertele internationale privind rezistenta la oseltamivir se impune atentionarea medicilor practicieni de a prescrie acest medicament numai in cazuri pe deplin justificate, respectiv:
- cazuri severe, compatibile cu gripa, conform definitiei de caz,
- la persoane considerate cu risc crescut de complicatii si deces, cu initierea tratamentului in cel mult 48 de ore de la debutul bolii. Durata tratamentului cu oseltamivir este de 5-7 zile.
Leave a reply