Enterocolita, afectiune inflamatorie a mucoasei intestinului subtire si a colonului, redevine o problema de actualitate o data cu apropierea sezonului cald.

Enterocolita, afectiune inflamatorie a mucoasei intestinului
subtire si a colonului, redevine o problema
de actualitate o data cu apropierea sezonului
cald. Boala este frecventa, se intalneste
la orice varsta, are etiologie diversa, iar ca arie de
raspandire afecteaza indeosebi tarile si zonele geografice
mai putin dezvoltate, fiind favorizata de
factori socio-economici precum igiena individuala
si colectiva precara.

De departe cele mai frecvent intalnite
cazuri de enterocolita sunt cele de etilogie
infectioasa, iar clasificarea in functie
de natura agentului patogen este:

1. infectie bacteriana: poate fi cauzata
de o bacterie care distruge mucoasa
intestinala (Shigella, Salmonella, Yersinia,
Campylobacter etc) sau de o bacterie
care produce o toxina responsabila de o
hipersecretie hidroelectrolitica (Staphylococcus
aureus, Escherichia Coli, Vibrio
Cholerae etc).

In cazul pacientilor imunodeprimati,
tuberculoza digestiva reprezinta o cauza
relativ frecventa a enterocolitei infectioase.

2. infectie virala: cel mai frecvent,
prin rotavirus care afecteaza indeosebi
copiii. Infectiile cu citomegalovirus in
randul pacientilor imunodeprimati pot fi
complicate de leziuni ischemice la nivelul
colonului si rectului, cu evolutie posibila
spre megacolon toxic.

3. infectie parazitara: Giardia lamblia,
Blastocystis homnis, Balanti dium
coli etc. Parazitozele frecvente sunt
amibiaza, in timp ce persoanele imunodeprimate
pot fi subiectii unor infestari
intestinale grave precum criptosporidioza
sau anguililoza.

4. infectie fungica: candidoza este
adesea o consecinta a dismicrobismului
datorat administrarii indelungate de antibiotice.
Transmiterea microorga nismelor
se face pe cale fecal-orala, acestea fiind introduse
in organism odata cu apa si alimentele
contaminate (care pot contine si toxine
microbiene) sau prin incorecta igienizare
a mainilor sau tacamurilor. De asemenea,
transmiterea agentilor infectiosi se poate
face si direct intre indivizi, sau prin intermediul
vectorilor cunoscuti (rozatoare,
gandaci, multe altele).

Animalele de ferma pot fi purtatori
asimptomatici ai bacteriilor enumerate
anterior, bovinele spre exemplu constituie
rezervoare primare ale unei tulpini agresive
de Escherichia Coli (tip O157:H7).

Aceste bacterii sunt eliminate in fecale,
iar prin folosirea excrementelor animale
ca fertilizator organic se contamineaza
diverse culturi vegetale. Cateva din
produsele alimentare susceptibile la contaminarea
cu bacterii sunt carnea (incorect
preparata termic), laptele nefiert,
verdeturile si sucurile de fructe nepasteurizate.

Antibioticele, indeosebi cele
cu spectru larg de activitate precum cefalosporinele,
au un impact puternic asupra
florei intestinale reducand semnificativ
populatia de bacterii probiotice.

Prin urmare, bacteriile patogene care
supravietuiesc au o competitie redusa
pentru spatiu si hrana si se pot inmulti
exagerat, producand manifestarile tipice
ale enterocolitei infectioase.

Dezechilibrul florei intestinale initiat de
administrarea de antibiotice se perpetueaza
in timp, astfel incat simptomele pot aparea
chiar si la 1-2 luni de la medicatie. Desi
exista o corespondenta intre doza/durata
medicatiei si probabilitatea aparitiei enterocolitei,
aceasta se poate declansa chiar si dupa
folosirea unei singure doze de antibio tic. De
asemenea, utilizarea inhibitorilor de pompa
de protoni (Omeprazole) si in general toate
medicamentele cu efect anticolinergic care incetinesc
peristaltismul si cresc timpul de tranzit
al continutului intestinal, duc la retentia
enterotoxinelor microbiene si exacerbeaza
efectul antibioticelor. Sezonul cald este asociat
cu frecventa mult crescuta a cazurilor
de enterocolita acuta. Temperatura
ridicata din aceasta perioada asigura alterarea
mult mai rapida a alimentelor prin dezvoltarea
accelerata a germenilor si sinteza
sporita de ente rotoxine de catre acestia. De
asemenea, temperatura ridicata favorizeaza
degradarea chimica a alimentelor prin procese
de pe roxidare, rancezire, fermentare etc
compusii rezultati avand un grad ridicat de
toxicitate. Daca luam in calcul si faptul ca
in timpul concediilor din anotimpul cald
alimentatia provine frecvent din surse mai
putin sigure, obtinem o combinatie de posibili
factori declansatori ai enterocolitei care se
potenteaza reciproc. Enterocolita acuta este
frecvent intalnita la persoanele care calatoresc,
in acest caz afectiunea fiind cunoscuta
drept „diareea calatorului”. Infectarea persoanei
se face in modul descris anterior, prin ingerarea
de alimente sau apa contaminate etc.
De asemenea, in acest caz diareea poate fi
cauzata si de afectarea florei intestinale ca urmare
a schimbarii regimului alimentar in favoarea
consumului unor preparate sau condimente
specifice zonei vizitate.

Simptomele enterocolitei

Enterocolita are de regula debut subit,
la scurt timp dupa consumarea alimentelor
contaminate sau dupa ingerarea
substantei toxice. Tabloul clinic al bolii se
ca racterizeaza prin scaune numeroase (de
la 2 – 3 scaune in perioadele linistite, pana
la 15 – 20 scaune in 24 ore, in episoadele
severe), care pot prezenta elemente patologice
de tip mucus, puroi sau sange.
Frecventa mare a scaunelor poate favoriza
si aparitia senzatiei de arsura in zona
anala precum si a eritemului fesier.

Diareea poate fi insotita sau nu de
greata, anorexie, varsaturi, dureri abdominale
pana la colici, balonari, zgomote hidro-aerice, eliberarea de gaze urat mirositoare,
intoleranta la lactoza si alterarea starii
generale. Febra si frisoanele completeaza
frecvent acest tablou clinic, iar in cazurile
grave se remarca fenomene de colaps periferic
cu transpiratie, racire a extremitatilor,
puls mic, cianoza, hipotensiune.

Factori declansatori

Factorii declansatori ai enterocolitei sunt diversi, astfel putem distinge etiologie de tip:
1. infectioasa: cauzata de bacterii, virusi, ciuperci sau paraziti; 2. chimica: substante
chimice ingerate – metale grele sau fosfor, precum si diverse medicamente: antibiotice,
laxative sau unele antiinflamatoare; 3. toxica: datorata substantelor toxice
din alimente precum alcaloizii din ciuperci, dar si diverselor enterotoxine microbiene;
4. fizica: declansata de ingerarea de alimente care sunt greu tolerate de
organism din punct de vedere al temperaturii acestora, concentratiei sau gustului,
prin iradierea accidentala sau in scop terapeutic a abdomenului; 5. auto-imuna:
boala lui Crohn, rectocolita ulcero-hemoragica etc; 6. necunoscuta: aproximativ
25% din cazurile de enterocolita au etiologie nedeterminata.

Pacientul este puternic deshidratat, acuza
sete intensa, oligurie, are tegumente uscate,
tendinta de lesin. in enterocolita infectioasa,
mucoasa intestinala este afectata fie prin distrugerea
enterocitelor direct de catre agentul
patogen sau prin actiunea enterotoxinelor
secretate de bacterii care cresc permeabilitatea
mucoasei fata de ionii clorura, rezultand
o diaree secretorie la cateva ore dupa
ingerarea toxinei. Ca urmare, simptomatologia
generala a enterocolitei este data fie
de diseminarea agentului infectios ori a enterotoxinelor
acestuia in organism, fie de
pierderile considerabile de apa si electroliti,
consecinta diareei si a varsaturilor.
Complicatiile enterocolitelor acute
sunt deshidratarea, iar pe termen lung
malnutritia.

Factorii de risc

Factorii de risc implicati in
aparitia enterocolitei:

1. varsta mica: in primele
luni de viata sistemul
imunitar al sugarului este
inca incomplet dezvoltat iar
imunitatea dobandita este
precara. Totodata sugarul
si copilul mic au o rata
crescuta de expunere la
germeni (prin tendinta de a
duce obiectele la gura);

2. tratamentul prelungit
cu antibiotice modifica
flora intestinala, favorizand
inmultirea bacteriilor patogene
in detrimentul probioticelor
(dismicrobism);

3. alimentatia necorespunz
atoare: fie datorita
consumului de alimente
necorespunzator preparate,
sau prin alimentatie
dezechilibrata care poate
afecta flora intestinala;

4. imunodepresie ca urmare
a unor afectiuni (SIDA), a
medicatiei chimioterapeutice
sau imuno-supresoare,
sau ca urmare a unui stil
de viata nesanogen (stres,
odihna insuficienta etc);

5. viata/munca in mediu insalubru
precum si nerespectarea
normelor de igiena
individuala si colectiva;

6. frecventarea unor
colectivitati unde riscul de
transmitere pe orizontala a
agentilor infectiosi
este marit.

Riscul de deshidratare este mult
mai mare la copii si indeosebi la sugar
decat la alte varste, intrucat sugarul
are o suprafata corporala mai mare
raportata la greutate, pierderea de lichide
fiind mai mare si mai rapida,
sugarul are totodata un metabolism
mai rapid, cu necesar crescut de apa in
timp ce rinichii acestuia fiind incomplet
maturizati nu conserva la fel de
eficient apa ca rinichiul adult.

Riscul de malnutritie apare in cazul
enterocolitelor recurente, fiind determinat
atat de dietele restrictive, de
apetitul diminuat datorat senzatiei
de greata, cat si de malabsorbtia intestinala
care apare ca urmare a diverselor
simptome clinice precum
inflamarea mucoasei intestinale, accelerarea
tranzitului intestinal, digestia
incompleta a alimentelor, activitatea
enzimatica deficitara etc.

Ttratamentul si profilaxia enterocolitei

In functie de severitatea simptomelor, tratamentul poate fi numai dietetic sau
si medicamentos, in timp ce enterocolitele acute cu modificarea starii generale,
cu deshidratare severa, trebuie spitalizate in vederea reechilibrarii hidroelectrolitice
rapide si a prevenirii complicatiilor.

1. se urmareste in primul rand rehidratarea organismului care se poate face
fie pe cale orala sau parenterala in special in cazul copiilor care refuza aportul
oral. Se pot folosi solutii de electroliti sau ceaiuri bogate in polifenoli (taninuri
din plante precum menta sau afinele) care ajuta si la controlul diareei; 2. dupa
recuperarea pierderilor hidroelectrolitice se incepe realimentarea, dieta fiind
imbogatita treptat cu supe de zarzavat strecurate, orez fiert, branza de vaci
proaspata, carne slaba fiarta sau gratar. Se evita laptele, fructele, leguminoasele,
conservele, mezelurile, condimentele, prajelile si afumaturile. 3. administrarea
de preparate probiotice este benefica in refacerea florei intestinale, existand
totodata studii care atesta efectul pozitiv al Saccharomyces boulardii in controlul
diareei si ameliorarea simptomelor „diareei calatorului”. 4. tratamentul
medicamentos poate include administrare de antidiareice, antivomitive, antispastice.
Tratamentul cu antibiotice este indicat cand coprocultura releva etiologia
bacteriana sau cand tabloul clinic si epidemiologic este sugestiv pentru o diaree
acuta bacteriana. 5. utilizarea necorespunzatoare a medicatiei poate duce la
efecte inverse celor scontate. Astfel administrarea de antidiareice poate impiedica
eliminarea completa a microorganismelor si a enterotoxinelor din intestine, in
timp ce antibioticele pot distruge flora intestinala probiotica, favorizand totodata
selectarea tulpinilor rezistente de bacterii patogene. Enterocolita este o afectiune
care poate fi in mare masura prevenita prin respectarea normelor de igiena
individuala si colectiva. Acestea includ igienizarea corespunzatoare a alimentelor,
mainilor si tacamurilor, evitarea consumului de apa si alimente din surse nesigure,
a alimentelor vechi sau alterate, prepararea si pastrarea corespunzatoare a
alimentelor, evitarea abuzului de antibiotice, salubrizarea surselor de apa.

Leave a reply