Conditiile de cazare, dotarea cu aparatura medicala, numarul de cadre medicale si cel al paturilor dintr-un salon se numara printre criteriile de care vor tine cont evaluatorii Comisiei nationale de acreditare a spitalelor pentru clasificarea unitatilor sanitare.

Astfel, pentru a primi un punctaj cat mai mare, un spital va trebui sa respecte cat mai multe dintre criteriile impuse de comisie. Unul dintre criterii este ca intr-un salon sa fie cel mult sase paturi, iar fiecare pat sa aiba alocat un spatiu de sapte metri patrati. De asemenea, aparatura medicala din unitate va trebui sa fie verificata la zi, personalul sa fie specializat si toti angajatii sa poarte ecusoane cu numele si functia.
Toate spitalele din tara vor trebui sa primeasca acreditarea Comisiei nationale, cele care nu vor indeplini normele nu vor mai primi finantare de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).
Procesul de acreditare al spitalelor din Romania incepe printr-o simulare in patru unitati pilot din tara  – Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice “Prof. Dr. N. Paulescu”, Spitalul Municipal de Urgenta Caransebes, Spitalul Clinic de Nefrologie “Dr. Carol Davila” si Spitalul comunal Calinesti din judetul Arges.
Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor, infiintata in ianuarie 2009, nu a reusit sa evalueze niciun spital pana in 2010 deoarece institutia nu a putut functiona. Pentru a deveni functionala Comisia mai avea nevoie doar de semnatura ministrului Sanatatii pe ordinul de intrare in vigoare.

 

Leave a reply