Analizele de sânge sunt unele dintre cele mai uzuale teste medicale de laborator și sunt recomandate de medic, fie pentru un control de rutină al stării de sănătate, fie pentru a diagnostica și a urmări evoluția unor boli. Hemoleucograma este o analiză de sânge care ajută la depistarea a numeroase boli, inclusiv anemie sau infecții și cancere de sânge, cum ar fi leucemia, limfomul și mielomul și se poate realiza gratuit, la recomandarea medicului, de către persoanele asigurate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.
Deși joacă un rol atât de important în evaluarea stării de sănătate și în depistarea unor afecțiuni grave, inclusiv a cancerelor de sânge, doar jumătate dintre românii care folosesc internetul , declară că au auzit de hemoleucogramă2. Dintre aceștia, doar 65% știu ce presupune această analiză de laborator, majoritatea menționând spontan că este doar o “analiză de sânge”3. Abia 3% au menționat că este o analiză pentru depistarea cancerelor de sânge4.
La persoanele cu vârsta peste 60 de ani, care reprezintă o categorie de risc pentru numeroase afecțiuni, inclusiv cancerele de sânge, realizarea unui set de analize anuale care să cuprindă și o hemoleucogramă ar trebuie să devină o rutină. De multe ori, însă, persoanele în vârstă au nevoie de un impuls din partea celor dragi pentru a se îngriji de sănătatea lor. În România, doar 1 din 5 adulți își întreabă părinții într-o discuție obișnuită dacă și-au făcut analizele de sânge gratuite, anuale6.
„Analizele de sânge pot oferi informații cruciale despre starea de sănătate a unui pacient. Hemoleucograma ar trebui să devină o rutină anuală mai ales pentru cei cu vârsta peste 60 de ani pentru că detectarea precoce a oricărei afecțiuni, în special a cancerelor de sânge, și începerea tratamentului într-o fază incipientă a bolii, pot crește ratele de supraviețuire și îmbunătăți calitatea vieții. Cei dragi și mai ales copiii pot juca un rol important în protejarea sănătății părinților, din ceea ce am observat de multe ori.”, spune Dr. Dina Mergeani, Președinte Societatea Națională de Medicină de Familie.
Ai grijă! este o campanie realizată de Janssen România şi susţinută de Societatea Națională de Medicina Familiei, Societatea Română de Hematologie și de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, pentru a atrage atenția asupra sănătăţii noastre, a părinţilor noştri şi a importanței analizelor de sânge pentru a detecta din timp modificările stării de sănătate.
„Am un adevărat cult pentru părinții mei. Și pentru părinți în general. Exist datorită lor, sunt ceea ce sunt datorită educației primite de acasă, am un set de valori solide și pentru că ei au fost primele mele modele. Dragostea și grija pe care le-am primit le ofer înapoi cu recunoștință zi după zi. Nimeni nu ne va iubi vreodată mai mult ca părinții, nimeni nu va avea grija de noi mai bine decât au avut părinții noștri. Aveți grijă de părinți. Păstrați-i sănătoși și lângă voi. Analizele de sânge anuale protejează sănătatea părinților noștri. Oferă-le și tu grija de care ai avut parte!„, afirmă Iuliana Tudor, Ambasador al acestui demers.
Peste 900.000 de oameni din întreaga lume sunt diagnosticați cu o formă de cancer de sânge în fiecare an5 și multe persoane nu cunosc importanța analizelor de sânge în depistarea precoce a acestor boli grave.
Mai multe informații despre analizele de sânge și cancerele de sânge găsești aici.
Leave a reply
Leave a reply