In cadrul unei dezbateri oficiale, reprezentantii Ministerului Sanatatii si-au aratat interesul in ceea ce priveste introducerea vaccinului pneumococic in calendarul de imunizare al nou-nascutilor.

La eveniment, MS, parlamentarii din Comisiile de Sanatate si Buget si medicii au discutat despre oportunitatea includerii programului de vaccinare pneumococica in strategia de preventie. De asemenea, subiectele discutate au vizat problema solutionarii bugetului pentru acest program, dar si derularea unor campanii de educare si informare a parintilor.
Potrivit statisticilor medicale, rata mortalitatii in cazul meningitei pneumococice ajunge la 30-40%, iar dintre copiii supravietuitori peste 50% pot avea sechele: retard mental, tulburari de comportament, tulburari de auz, de vorbire, epilepsie. In Romania, 1 din 5 copii cu varsta pana intr-un an care ajung la medicul de familie sau in spital sufera de o boala potential pneumococica, in timp ce rezistenta pneumococului la antibiotice este in crestere. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, vaccinarea este singura masura eficienta de prevenire a bolilor pneumococice.
Masa rotunda a fost organizata de Coalitia pentru o Noua Preventie 2013 (CNP 2013), organizatie sustinuta de opt ONG-uri si organizatii medicale care militeaza pentru dreptul copiilor din Romania de a beneficia de un program de preventie a bolilor penumococice.

Leave a reply