Informatiile sunt preluate din studiul lui Miguel Martinez-Gonzalez, Director al Departamentului de Medicina Preventiva si Sanatate Publica din cadrul Universitatii Navarra – Pamplona, Spania

Cercetarea a fost initiata acum 10 ani, tinand cont de faptul ca, la nivel mondial,
aproximativ 151 de milioane de persoane sufera de una dintre cele mai raspandite
afectiuni ale epocii moderne: depresia. Studiul a relevat faptul ca majoritatea persoanelor
care consuma grasimi rele, de tip trans, sunt cu 48% mai predispuse la
dezvoltarea unei depresii, mai mult decat atat, fiind expuse riscurilor bolilor cardiovasculare,
obezitatii si altor probleme de sanatate.

Persoanele care consuma o cantitate
mare de grasimi trans sunt predispuse
starilor depresive. Aceasta
este concluzia unui studiu1 realizat
timp de 6 ani pe un esantion
de 12.000 de persoane. La inceputul studiului,
participantilor le-a fost oferit un chestionar
de 136 de intrebari privind obice iurile
lor alimentare. Raspunsurile au fost utilizate
in vederea determinarii tipului si cantitatii
de grasimi consumate.

„Nu ne asteptam sa descoperim un trend
atat de pronuntat” declara autorul studiului,
Miguel Martinez-Gonzalez, director al Departamentului
de Medicina Preventiva si
Sanatate Publica din cadrul Universitatii
Navarra – Pamplona, Spania. Cercetarea a
fost initiata acum 10 ani, tinand cont de
faptul ca, la nivel mondial, aproximativ 151
de milioane de persoane sufera de una dintre
cele mai raspandite afectiuni ale epocii
moderne: depresia.

Studiul a relevat faptul ca majoritatea
persoanelor care consuma grasimi rele, de tip
trans, sunt cu 48% mai predispuse la dezvoltarea
unei depresii, mai mult decat atat,
fiind expuse riscurilor bolilor cardiovasculare,
obezitatii si altor probleme de sanatate.
In afara de acest aspect, cercetatorii au concluzionat
ca includerea in alimentatie a uleiurilor
vegetale – de in, de rapita, de masline, cu
continut bogat in acizi esentiali, are un bun
efect in imbunatatirea starii emotionale.

Rolul acizilor esentiali
in mentinerea sanatatii

Acizii grasi esentiali din grupurile Omega
3 si Omega 6 aduc o serie de bene ficii
pentru sanatatea noastra. Asadar sunt
implicati in reglarea tensiunii arteriale, in
coagularea sangelui, in contractia musculara,
in dezvoltarea generala a organismului si
ajuta la buna functionare a sistemului imunitar.
Acizii grasi din grupul Omega 3 sunt
implicati in dezvoltarea sistemului nervos, ei
intrand, impreuna cu proteinele, in structura
creierului.

Grasimile esentiale sunt componente
structurale ale membranelor celulare (fosfolipide,
lipoproteine). Ele modifica permeabilitatea
membranelor celulare, contribuind
astfel la hranirea celulelor si afecteaza genele
transcriptoare. Acestea reprezinta circa 8%
din structura masei cerebrale contribuind astfel
la dezvoltarea capacitatii de concentrare,
de intelegere, de memorare si de invatare in
parametrii normali.

Totodata, grasimile esentiale au rol vital
in formarea membranelor celulare, a
substantei cerebrale, dezvoltarea retinei si a
functiei vizuale, modelarea proceselor de imunitate
si prevenirea alergiilor, supravietuirea
organismului fara ei fiind practic imposibila.
Mai mult decat atat, Omega 3 si Omega 6
influenteaza procesul de crestere si dezvoltare
a copilului.

Dar fiindca acizii grasi esentiali nu pot
fi produsi de organism, este foarte important
ca ei sa provina din alimentatie, printr-o
nutritie echilibrata. De mentionat este si faptul
ca aci zii grasi esentiali ajuta la asimilarea
vitaminelor liposolubile A, D, E și K.
Omega 3 si Omega 6 sunt vitale
dezvoltarii si reinnoirii celulelor, precum si
unei activitati cerebrale normale. Mai mult
decat atat, grasimile esentiale imbunatatesc
sanatatea inimii deoarece reduc nivelul de
colesterol si implicit riscurile de a suferi un
infarct sau alte afectiuni cardiovasculare2.

Omega 3 si Omega 6,
parte a dietei zilnice

Pentru a optimiza aportul de grasimi
esentiale, nu este nevoie de o schimbare
radicala a alimentatiei si de renuntarea la
produsele preferate. Este vorba numai despre
schimbari mici insa de efect si cu efect.
Spre exemplu, o lingura de ulei vegetal
(de floarea soarelui, de masline) adaugata la
salata, o va face mai gustoasa, dar si mult
mai nutritiva, deoarece grasimile ajuta
la o mai buna asimilare a vitaminelor si
antioxidantilor (lycopen) de catre organism.
O alta varianta prin care putem introduce
in alimentatie uleiurile vegetale este
margarina tartinabila de calitate. O felie de
paine cu astfel de margarina poate furniza
o cantitate importanta de grasimi bune (inclusiv
de acizi grasi esentiali) si de vitamine
liposolubile (A, D, E). O mana de nuci, de
fistic, migdale sau seminte de floarea soarelui
(preferabil neprajite) pot completa necesarul
de grasimi bune dintr-o zi.

Consumul de peste gras, o data sau de
doua ori pe saptamana (preferabil la gratar sau
la cuptor), este recomandat de nutritionisti si
chiar de cardiologi. Spre exemplu somonul,
heringul si sardinele sunt surse importante
de grasimi esentiale. In plus, pentru a optimiza
aportul de grasimi esentiale ar trebui
redus consumul produselor lactate integrale,
cum ar fi branzeturile grase si carnea.

Putem incerca, in schimb, sa folosim
uleiul de rapita sau de floarea soarelui in asezonarea
a cat mai multe preparate.

Untul, de asemenea, bogat in colesterol,
este recomandat sa fie inlocuit cu margarina
tartinabila care ne poate oferi exact cantitatea
de grasimi esentiale de care avem nevoie
zilnic.

Ce inseamna o alimentatie
echilibrata?

Medicii recomanda ca proportia nutrientilor
pe care ii consumam zilnic sa fie:
55% glucide, 15% proteine si 30% grasimi.
Energia provenita din grasimile consumate,
ajuta organismul uman sa indeplineasca
toate activitatile specifice unei zile. Este
im portanta insa, calitatea grasimilor consumate.
Fiindca exista grasimi bune, adica
grasimi nesaturate si grasimi rele, care sunt
de doua tipuri: grasimi trans si grasimi
saturate.

Grasimile trans sunt obtinute in industrie
prin hidrogenarea partiala a grasimilor
vegetale. Aceste grasimi trans fac parte din
categoria grasimilor rele care cresc nivelul
colesterolului din sange si imbolnavesc inima.
Pentru buna functionare a organismului
este important sa evitam consumul de grasimi
trans, care se gasesc in majoritatea produse lor
de patiserie, unele dulciuri si produse fastfood,
sa reducem consumul de grasimi saturate
care se gasesc in carne de porc, in carne
grasa de vita si in lactate grase precum untul
si smantana si, pe cat posibil, sa le inlocuim
cu grasimile bune care se gasesc in uleiuri
vegetale, in margarina de noua generatie, in
fructe oleaginoase, in peste.

Pentru a asigura organismului toti
nutrientii de care are nevoie, trebuie sa avem
o alimentatie echilibrata. Ceea ce inseamna
ca, indiferent de anotimp sau de dieta pe care
o urmam, este important sa consumam zilnic
fructe si legume si sa ne hidratam corect.
Recomandarea este sa consumam fructe
si legume proaspete, iar daca nu le gasim,
este preferabil sa le consumam conservate
decat sa le eliminam din dieta. In anotimpul
rece si ulterior primavara este important
sa ne hranim corect pentru ca organismul sa
faca fata schimbarilor climatice. Iar regula
este valabila si in ceea ce priveste hidratarea:
cel putin un litru si jumatate de lichide zilnic,
indiferent de anotimp.

Astfel, respectand o alimentatie echilibrata
ne protejam propria sanatate: evitam
aparitia unor afectiuni precum anemia, diabetul,
depresia și se mentine sanatatea cardiovasculare.

Leave a reply