In urma unui amplu studiu realizat de cercetatori din Germania si Spania a fost pusa in evidenta legatura dintre infectia cu Helicobacter pylori, consumul de carne si neoplasmul gastric.
Incepand cu anul 1992, 500.000 de persoane au fost incluse in aceasta analiza, numita EPIC (European Investigation into Cancer and Nutrition).
S-a observat o asociere importanta intre cantitatea de carne ingerata de cei infectati cu Helicobacter pylori si aparitia de cancere la nivelul stomacului, mai putin a celui cu localizare la nivelul cardiei. O ratie zilnica de 100 g carne creste riscul de aparitie a neoplasmului de circa 5 ori.
La cei neinfectati cu Helicobacter pylori nu s-a stabilit nici o legatura intre consumul de proteine animale si dezvoltarea tumorilor canceroase gastrice.
Explicatia fenomenului poate fiaceea a realizarii unei coexistente de mai multi factori favorizanti ai neoplasmelor: intretinerea infectiei cu HP datorita fierului continut in carnea rosie, formarea componentelor cancerigene ce contin azot etc.
Neoplasmul localizat la nivelul cardiei se pare ca nu este influentat de consumul de carne la nici unul dintre cele 2 loturi de pacienti (cu sau fara HP).
Leave a reply