ONG-ul ALIAT a anuntat rezultatele primului studiu national despre serviciile medicale din Romania pentru persoanele cu un consum problematic de alcool.
Expertii Aliantei pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomanilor (ALIAT) au initiat primul studiu national, multistratificat, al carui scop principal a fost documentarea situatiei actuale a serviciilor medicale si sociale adresate persoanelor cu un consum problematic de alcool.
Studiul, parte a proiectului Alcohelp, a evidentiat faptul ca medicii parte a grupurilor tinta nu urmeaza deloc sau urmeaza foarte putin programe de formare in domeniul prevenirii si tratarii abuzului si dependentei de alcool.
Cu toate ca 76% dintre medicii psihiatri intervievati considera ca aceste programe sunt foarte utile, peste 50% dintre ei nu au urmat un curs de formare in ultimii 3 ani, iar 33% nu au urmat niciodata un astfel de curs.
Potrivit rezultatelor studiului, peste 80% din persoanele cu un consum problematic de alcool din populatia generala si care nu au apelat la servicii nu cunosc institutii sau servicii specializate in tratarea problemelor de abuz sau dependenta de alcool in judetul lor de resedinta.
De asemenea, medicii de familie nu reusesc sa depisteze precoce tulburarile legate de consumul de alcool, ci doar in stadii avansate. Astfel, 55% dintre persoanele internate pentru o problema legata de consumul de alcool au primit informatii despre abuzul de alcool de la medicul de familie, iar 44% au fost indrumati spre un serviciu specializat, comparativ cu doar 2%, respectiv 3% dintre persoanele neinternate.
Studiul arata ca un alt aspect important pentru profesionistii intervievati este absenta ghidurilor si protocoalelor de lucru agreate la nivel national in domeniul interventiilor specializate pentru tratamentul tulburarilor legate de consumul de alcool. Singurul document oficial elaborat la nivel national cu privire la serviciile specializate din acest domeniu este incadrat in Strategia Nationala Antidrog.
In acest moment, in Romania, principala specializare care abordeaza interventiile in domeniul tratarii tulburarilor legate de consumul problematic de alcool este psihiatria. “Ne confruntam cu o grava problema privind lipsa unor servicii medicale si sociale integrate in domeniul consumului problematic si al dependentei de alcool. Sistemul actual de servicii este inca intr-o faza de subdezvoltare. Prin intermediul cercetarii derulate de specialistii ALIAT la nivelul intregii tari avem acum o baza formala, fundamentata pe evidente stiintifice, pentru a demara necesarul proces de creare a unor politici si servicii consolidate in domeniul consumului problematic de alcool”, a declarat prof. dr. Dan Prelipceanu, presedintele de onoare ALIAT si seful Catedrei de Psihiatrie a UMF “Carol Davila” Bucuresti.

Leave a reply