Astazi s-a lansat Coalitia pentru o Noua Preventie 2013, organizatie care intentioneaza sa desfasoare o ampla campanie de informare a publicului larg, a medicilor si a autoritatilor din Romania cu privire la riscurile si costurile absentei unui program de preventie a bolilor pneumococice.
Coalitia este initiata de Fundatia Pretuieste Viata si sustinuta de World Vision Romania, Societatea Romana de Pneumologie Pediatrica, Fundatia Spitalul de Copii Brasov, Asociatia Romana pentru Promovarea Sanatatii, Societatea Nationala a Medicilor de Familie, Colegiul Medicilor si Reteaua Privata de Sanatate Regina Maria. Initiatorii isi propun sa militeze pentru dreptul copiilor din Romania de a beneficia de vaccinare la standarde europene, obiectivul principal fiind crearea primului program national de imunizare care sa cuprinda si vaccinarea antipneumococica in Romania, incepand din 2013.
Potrivit studiului “Impactul infectiilor pneumococice la copii cu varsta intre 0 si 5 ani” realizat recent la Spitalul de Copii din Brasov si publicat in „The Pediatric Infectious Disease Journal”, in Romania, rezistenta bacteriei la antibiotice in cazul copiilor purtatori, este crescuta, ajungand ca peste 60% dintre tulpinile izolate sa fie rezistente la tratamentul cu antibiotice. De asemenea, datele studiului arata ca, in perioada 2008-2011, in spitalele din Romania au fost inregistrate peste 100.000 de episoade de boala de etiologie potential pneumococica, in grupa de varsta 0-5 ani.
In acest sens, sustinatorii “Coalitiei pentru o Noua Preventie 2013” au semnat memorandumul „Spune DA dreptului copiilor romani de a fi protejati impotriva bolilor pneumococice!”, prin intermediul caruia autoritatile romane sunt solicitate sa ia masuri pentru realizarea unui plan national de imunizare impotriva bolilor pneumococice.
Astfel, Coalitia solicita Ministerului Sanatatii prioritizarea corecta a preventiei in ansamblu, ca strategie de administrare eficienta a sistemului national de sanatate publica, prin cresterea alocarii bugetare de la 1,7% cat este in prezent la cel putin 15%. Un alt punct al memorandumului se refera la implicarea autoritatilor romane in realizarea unui Plan National de Imunizare impotriva bolilor pneumococice pentru a asigura o scadere semnificativa a mortalitatii infantile de cauza respiratorie in Romania si o preventie adecvata a bolilor pneumococice in randul copiilor.

Leave a reply