Colegiul Medicilor din Romania a trimis Ministerului Sanatatii un document cu observatii la proiectul de modificare a legislatiei in materie de malpraxis. Avand in vedere complexitatea problemei malpraxisului, precum si faptul ca acest proiect de lege in loc sa clarifice anumite neclaritati si aspecte procedurale mai mult complica lucrurile, Colegiul Medicilor din Romania nu poate sustine actualul proiect de modificare propus de Ministerul Sanatatii Publice.

„Nu mai este nevoie de un tribunal extrardinar care sa judece cazurile de malpraxis, acesta fiind neconstitional. Rolul acestei comisii ar trebui sa fie acela de mediere intre pacient si medic, cum este, de altfel, in toata Europa civilizata si de a lua decizii acceptabile pentru ambele parti cazurile grave de malpraxis ar trebui sa fie solutionate de Comisia Superioara de Disciplina din cadrul Colegiului Medicilor din Romania. Cu alte cuvinte ar trebui sa existe o diferentiere in planul competentei comisiilor de disciplina” a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

In proiectul propus de Ministerul Sanatatii exista o suprapunere a atributiilor si competentelor in materie a organelor abilitate sa „gestioneze problema malpraxisului ca abatere profesionala.” Potrivit prof. dr. Astarastoae, Comisia speciala de ancheta a cazurilor grave de malpraxis ar trebui formata din 7 membrii din care doi desemnati de Ministerul Sanatatii Publice (proiectul propune ca aceasta comisie sa aiba 11 membri din care 5 sa fie numiti de Ministerul Sanatatii).

„Nu inteleg ce inseamna drept de veto din partea reprezentantilor Ministerului Sanatatii. Acest drept de veto nu ar face decat sa anuleze o decizie si nu sa impuna o alta. Impacarea partilor trebuie sa inlature orice fel de raspundere juridica. Comisiile de malpraxis de la nivelul autoritatilor de sanatate publica ar trebui sa rezolve, in baza hotararii comisiilor de disciplina, doar chestiunile legate de eventualele pretentii patrimoniale a pacientului care a fost victima unui caz de malpraxis. La nivelul comisiei de malpraxis reprezentantul societatii de asigurari sa participe alaturi de medicul gasit vinovat in calitate de parte si nu de invitat”, a mai spus presedintele CMR.

Leave a reply