O echipa de cercetatori de la University of Rochester, New York, a descoperit o serie de locuri in care celulele nervoase sunt sensibile la actiunea chimioterapicelor. Aceste noutati ar putea explica motivul pentru care printre efectele secundare ale medicatiei anticanceroase se afla si crizele convulsive, pierderea de memorie si chiar dementa.
Un studiu pe soareci si celule umane in vitro a relevant faptul ca dozele obisnuite de chimioterapice au distrus intre 40 si 80% din celulele canceroase, dar in acelasi timp si 70 pana la 100% celulele neuronale. In urmatoarele 6 saptamani, au mai murit o parte din neuronii care supravietuisera in timpul tratamentului.
Cercetatorii au realizat teste in care erau utilizate 3 medicamente: carmustine, cisplatin si cytosine arabinoside. Toate aceste substante s-au dovedit toxice pe celulele nervoase chiar si la doze foarte mici.
De asemenea, au fost distruse si celule dendritice.
Echipa de cercetatori a ajuns la concluzia ca distrugerea celulelor din hipocamp este principalul responsabil de efectele secundare neurologice.
Studiul a fost publicat in Journal of Biology.
Leave a reply
Leave a reply