Romania ocupa locul 45 in primele 50 de tari in functie de cheltuielile pentru sanatate pe locuitor, cu decalaje importante fata de statele dezvoltate din Uniunea Europeana, potrivit unui studiu realizat de Centrul Roman de Politici Economice (CEROPE) pentru Comisia Nationala de Prognoza (CNP).

Suma alocata in Romania pentru sanatate este de 470 dolari pe locuitor, sub media mondiala de 650 dolari pe locuitor.

„Romania prezinta un handicap din punctul de vedere al accesului la asistenta medicala, cu inegalitati in profil teritorial, mai ales in mediul rural, si/sau social, categorii de persoane aflate in zona de excluziune sociala. O explicatie a acestei situatii consta in finantarea insuficienta a asistentei medicale a populatiei, accentuata in ultimii ani de criza fondului de asigurari sociale de sanatate si de nivelul scazut al alocatiilor bugetare, intre 3-4% din PIB fata de 8-10% in tarile dezvoltate ale UE. In consecinta, reforma sistemului de sanatate, a mecanismului de alocare a resurselor si ameliorarea serviciilor medicale reprezinta elemente cheie ale strategiei de dezvoltare a Romaniei pe termen mediu si lung, care sa contribuie la convergenta cu statele membre UE”, se spune in studiu citat de Mediafax.

Primele locuri ale clasamentului sunt ocupate de Statele Unite ale Americii (5.274 dolari/locuitor), Elvetia (3.446 dolari/locuitor) si Norvegia (3.409 dolari pe locuitor).
Majoritatea tarilor dezvoltate din UE se situeaza intre primele 15 tari in functie de acest indicator, cheltuielile fiind cuprinse intre 2.200 de dolari si 3.000 de dolari.

Dintre statele din Europa Centrala si de Est, Cehia si Ungaria aloca in jur de 1.100 de dolari pe locuitor, Slovacia si Polonia aproximativ 700 de dolari, iar Bulgaria 500 de dolari.

Cheltuielile pentru sanatate pe locuitor reprezinta un indicator al nivelului asistentei medicale de care beneficiaza populatia unei tari, aflat intr-o relatie directa cu gradul sau de dezvoltare.

Principalele elemente de protectie a sanatatii populatiei sunt infrastructura medicala (spitale si alte unitati sanitare, reteaua de servicii medicale), baza materiala (aparatura tehnico-medicala, medicamente, materiale de uz sanitar), precum si resursele umane (medici, asistenti medicali, personal tehnic), al caror nivel, configuratie si calitate sunt determinate de politicile sociale ale statului respectiv, in principal de cheltuielile bugetare alocate pentru serviciile de sanatate publica, precum si de functionalitatea sistemului de asigurari de sanatate.

Leave a reply