Efectele subfinantarii au inceput sa se faca simtite. Cel mai mic buget pentru sanatate din ultimii 9 ani, ca valoare absoluta, a fost in acest an.
In termeni reali, alocarea de fonduri publice pentru sanatate in 2009 a scazut cu 7,9% in lei sau 19,9% in euro fata de anul trecut, anul acesta alocandu-se pentru sanatate doar 3,2% dintr-un PIB in scadere cu 8%.
In 2009 performantele sistemului sanitar s-au deteriorat accelerat, conform unui clasament bazat pe indici privind accesul populatiei la medicamente, nivelul coplatilor etc.(European Healthcare Index).
Romania se afla pe penultimul loc dintr-un grup de 33 de tari europene, in 2008 aflandu-se pe locul 27 in acelasi clasament. Potrivit acestui raport, Romania sta prost la timpul de asteptare pentru tratament (indicator de acces), destul de prost la drepturile pacientilor la informare, cel mai prost la comunicare informatica in sistemul de sanatate, prost la criterii de echitate a serviciilor furnizate (inclusiv platile informale din sistem), si foarte prost la furnizarea de medicamente.
Aceste date au fost prezentate si au constituit punctul de plecare pentru dezbaterile din cadrul analizei politicilor de sanatate si farmaceutice din Romania organizata de Societatea Academica Romana. In aceleasi dezbateri s-a exprimat ideea ca in prezent, sistemul de sanatate din Romania este cu 30-40 de ani in urma Europei, nereformat si inefficient, si ca, masurile luate de guvernanti sunt aproape exclusiv carpeli de moment, pentru politici haotice, impredictibile si arbitrare din care nimeni nu are de castigat nimic: nici pacientii, nici medicii, nici producatorii sau distribuitorii si nici farmacistii.
In contextul initiativei “6% pentru sanatate” problema unei reformari de substanta a sectorului sanitar din Romania trebuie sa ajunga din nou pe agenda publica.
Leave a reply
Leave a reply