S-a adoptat ordonanta de urgenta prin care este introdus cardul de sanatate ce va contine datele necesare accesarii serviciilor medicale de catre asigurati si va conditiona accesul la aceste servicii.Fiecare card va contine un set minim de informatii: identificarea, codul de asigurat, emitentul, un cip electronic care va contine informatii cu privire la spitalizari si la boli cronice, grupa sanguina, acceptul exprimat in timpul vietii cu privire la prelevarea de organe, tesuturi si celule dupa deces. Fara acest card, serviciile medicale vor fi prestate contra cost, cu exceptia serviciilor de urgenta si a situatiilor epidemiologice.
„Introducerea cardului aduce beneficii atat pacientilor, cat si autoritatilor sanitare. Pacientul va scapa de birocratie, in sensul ca acum trebuie sa aiba o adeverinta eliberata de catre angajator care sa probeze ca are plata la zi a contributiilor de sanatate, uneori aceasta trebuie avizata si de casa judeteana de asigurari de sanatate. Asta inseamna doua drumuri pentru o internare in spital. In plus, autoritatile vor cunoaste exact numarul de servicii care sunt accesate”, a precizat Cseke Attila, Ministrul Sanatatii.
Distribuirea primelor carduri va avea loc in august – septembrie, cel mai probabil prin intermediul Postei Romane. Tot din septembrie, acestea, vor putea fi utilizate, insa doar pe un segment de pacienti deoarece tiparirea lor va dura circa 14-15 luni, la un ritm de 1.000.000 de carduri pe luna. Costurile estimate pentru fiecare card se ridica la aproximativ 2 euro.
„Legea 95 prevedea introducerea cardului de sanatate de la 1 ianuarie 2008. Din pacate, nu s-au facut nici macar demersurile pentru introducerea lui la vremea respectiva. Daca s-ar fi facut, multe probleme ale sistemului s-ar fi rezolvat din timp”, a conchis Cseke Attila.
Leave a reply