Parlamentul a alocat bugetele pentru medicina de familie si medicina de ambulatoriu. In mod inegal si intr-un procent mult mult mai mare pentru medicii de familie, potrivit opiniei dr. Dan Peresianu, presedintele Camerei Federative a Medicilor din Romania, citat de NewsIn.

Potrivit declaratiilor facute de acesta, in anul 2007, asistenta medicala primara, adica medicina de familie a beneficiat de un buget din asigurarile sociale de sanatate de 718.862.000 lei, iar propunerea pentru 2008 este de 1,555 miliarde lei, adica o crestere de 2,16 ori fata de 2007.

In cazul asistentei medicale pentru specialitati clinice (policlinici), adica medicina de ambulatoriu, bugetul asigurarilor sociale de sanatate a fost de 385.306.000 lei, iar propunerea pentru 2008 este de 395.306.000 lei, adica o crestere de numai 2,6%.

In baza celor declarate, Organizatia a cerut Parlamentului rectificarea alocarilor bugetare pentru medicina de familie si medicina de ambulatoriu.
„Suntem extrem de placut impresionati de faptul ca bugetul statului a putut strange cu aproximativ 30% mai multi bani ca anul trecut, dar modul in care Ministerul Sanatatii a repartizat acesti bani este de-a dreptul bizar”, a declarat dr. Dan Peresianu care considera discriminatoriu faptul ca, pentru medicina de specialitate din ambulator cresterea fondurilor asigurarilor sociale este de 2% fata de 2007, iar pentru medicina de familie cresterea este de 116%.

„Se face cumva discriminare intre medici ? Se doreste dezbinarea acestora ? Sunt, acum, medicii de familie mult mai prost platiti ca medicii specialisti din policlinici ? Care este esenta unor astfel de repartitii de fonduri ? Cerem Parlamentului sa rectifice de urgenta aceste alocari si sa creasca corelativ si alocatia pentru medicina de specialitate din ambulatoriu, altfel, credem ca sloganul ministerului, care spune ca sprijina medicina din ambulatoriu, este o pura demagogie !” a mai spus Dan Peresianu. Acesta considera ca a repartiza medicinei de familie un buget de doua ori mai mare fata de anul trecut, iar medicinei de ambulator cu numai 2% mai mult este exagerat.

Leave a reply