Ministerul Sanatatii Publice a anuntat printr-un comunicat de presa ca in urma studiul Bancii Mondiale privind politicile in sectorul sanitar, specialistii BM apreciaza ca pozitive reformele adoptate in sectorul de sanatate publica din ultimii ani. Acestia au evidentiat pachetul legislativ de reforma in sanatate, aprobat anul trecut, ca fiind una dintre masurile importante de reforma adoptate de Romania.
Luna trecuta, specialistii BM au recomandat modificarea structurii cheltuielilor pentru sanatate prin cresterea cheltuielilor in asistenta primara si ambulatorie, recomadare realizata prin legea 95, care reconsidera rolul medicinei primare.
Dupa cum se stie, reforma este astfel conceputa incat, in 2008 sa inversam raportul intre banii cheltuiti in asistenta medicala primara si cea spitaliceasca. Anul acesta am realizat prima majorare semnificativa a punctului/capita pentru medicii de familie. Aceasta inseamna ca fondul pentru medicina primara a crescut la 51%, valoarea pentru orice serviciu oferit de medicul de familie a crescut cu 6,5% si medicii de familie vor fi platiti pentru serviciile acordate pacientilor cu diabet tip II , insuficienta cardiaca cronica si hipertensiune cu accident vascular cerebral(pana acum, in cazul acestor afectiuni asistenta medicala era platita per capita), iar PESS aduce 15 RON pe fiecare pacient evaluat si 1 RON pentru fiecare pacient introdus in baza de date.
O alta recomandare a Bancii Mondiale este aceea de a creste eficienta spitalelor printr-un mai bun management, ceea ce la noi a fost reglementat prin noua lege a spitalelor prin care a fost introdusa profesionalizarea managementului.
„De asemenea, s-a pus in aplicare legea incompatibilitatilor si conflictului de interese, Sanatatea fiind singurul domeniu bugetar in care aceasta lege nu functiona”, a mai spus ministrul Nicolaescu. Banca Mondiala recomanda – de asemenea, imbunatatirea sistemelor de plata. Schimbarea modului de finantare a spitalelor este o masura importanta a reformei, deoarece aceasta nu se va mai face dupa prietenii politice sau bugete istorice, ci conform unor indicatori de performanta, a apreciat Nicolaescu.
Astfel, de la 1 iulie spitalele au inceput sa codifice cazurile rezolvate conform clasificarii australiene, ceea ce va permite monitorizarea performantei spitalelor mult mai aproape de realitate si va da posibilitatea unei finantari mai corecte.
Recomandarea bancii care vizeaza elaborarea unei strategii de resurse umane va fi pusa in aplicatie prin majorarea salariilor personalului contractual din sistemul sanitar cu peste 22% pana la sfarsitul anului 2007. Cresterile salariale se vor aplica in trei etape: 5% incepand cu ianuarie, 2% de la 1 aprilie si 14% din octombrie.
In ceea ce priveste salariile rezidentilor, acestea au fost majorate cu 40%. MSP a incercat, totodata, sa asigurare stabilitatea financiara a personalului din sistemul sanitar, asigurand acestuai, odata pe an, in cursul trimestrului IV de o suma egala cu salariul de baza.
BM a mai specificat in studiu ca indicatorii nesatisfacatori ai starii de sanatate releva o lipsa de accent pe masurile preventive, dar programul MSP privind evaluarea starii de sanatate a populatiei care se va desfasura anul acesta are ca scop, in primul rand, depistarea precoce a unor boli, precum si prevenirea imbolnavirilor.
Leave a reply
Leave a reply