Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor cere autoritatilor europene sa isi intensifice eforturile pentru crearea de programe nationale de vaccinare impotriva HPV.
Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC) a publicat, la inceputul lunii septembrie, o actualizare a recomandarilor publicate in anul 2008 cu privire la vaccinarea impotriva papilomavirusului uman (HPV) in Europa.
Noile informatii publicate arata ca pana in acest moment, din totalul de 29 de state europene, 19 au introdus programul de vaccinare impotriva HPV, iar rata de vaccinare in statele membre UE variaza intre 17 si 84%. Potrivit ECDC, printre factorii care favorizeaza evolutia lenta a vaccinarilor se afla costul ridicat al vaccinarii si faptul ca o vaccinare completa presupune trei doze administrate pe parcursul a sase luni.
In 2010, Portugalia si Marea Britanie au fost singurele state – dintre cele 7, care au publicat date despre vaccinarea anti-HPV – ale caror rate de vaccinare au depasit 80%, pentru grupurile vizate. Rata de vaccinare pentru Romania, in cadrul campaniei de vaccinare din 2008, a fost de 3% din grupul tinta primar (eleve).
âNoi, autoritatile din domeniul sanatatii publice, cadrele medicale, dar si parintii, impartim responsabilitatea protejarii a mii de femei impotriva cancerulului de col uterin. Trebuie sa colaboram pentru a ne asigura ca toate fetele cu virste cuprinse intre 10 si 14 ani sunt vaccinate. Statele europene vor fi nevoite sa investigheze motivele pentru care ratele de vaccinare nu sunt mai ridicate si sa investeasca mai mult in campanii care sa incurajeze vaccinareaâ, a declarat directorul ECDC, Marc Sprenger.
Indrumarea ECDC este ca initiativele in domeniul sanatatii publice sa continue sa vizeze vaccinarea fetelor cu varste cuprinse intre 10 si 14 ani.
Leave a reply