Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a primit pana vineri, termenul limita, doua oferte de consultanta financiara pentru privatizarea Antibiotice Iasi, din partea companiei AT Kearney si a unui consortiu condus de Alpha Bank.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a primit pana vineri, termenul limita, doua oferte de consultanta financiara pentru privatizarea Antibiotice Iasi, din partea companiei AT Kearney si a unui consortiu condus de Alpha Bank.
"Selectarea consultantului se va face in cel mai scurt timp posibil, pentru ca acesta sa se alature echipei care lucreaza pentru privatizarea Antibiotice. Rolul consultantului financiar este tocmai de a construi strategia de privatizare, care sa asigure atat cel mai bun pret posibil pe actiuni, cat si o dezvoltare durabila a societatii", a declarat intr-un comunicat presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, transmite Mediafax.
Potrivit anuntului publicat de AVAS in luna martie, ofertantii trebuie sa indeplineasca mai multe criterii, precum realizarea, in ultimii trei ani, a cel putin unui contract care a avut ca obiect prestarea de servicii de consultanta financiara in domeniul privatizarii si care a avut valoarea de cel putin un milion de lei (circa 300.000 euro).
Valoarea estimata a contractului de consultanta depaseste 400.000 euro, inclusiv TVA.
Dintre criteriile de departajare a participantilor la licitatie, ponderea cea mai mare, 60%, este detinuta de pretul ofertei, in timp ce experienta echipei propusa pentru derularea contractului conteaza in proportie de 20% la selectarea castigatorului, iar termenul de realizare a rapoartelor asupra situatiei companiei Antibiotice reprezinta 20%.
A.T. Kearney este o companie de consultanta financiara infiintata in 1926 la Chicago, SUA. In prezent, firma, detinuta integral de manageri proprii, opereaza cu 2.500 angajati in 32 de tari.
Grupul elen Alpha Bank detine o societate bancara in Romania, care a realizat anul trecut un profit brut de 30,16 milioane de euro, in urcarecu 1,3%, si a consemnat active in urcare cu 59%, la 2,11 miliarde de euro.
Privatizarea Antibiotice Iasi va fi efectuata prin vanzarea pachetului majoritar de actiuni detinut de AVAS catre un investitor (producator de medicamente sau firma de investitii financiare de reputatie internationala) sau un consortiu de investitori.
Seful AVAS, Teodor Atanasiu, a declarat in luna martie ca Autoritatea a hotarat selectarea unui consultant financiar care sa elaboreze strategia de privatizare a Antibiotice Iasi "avand in vedere performantele acestei companii si pozitia sa in spatiul economic romanesc".
Atanasiu a mai precizat, atunci, ca dupa selectarea consultantului si finalizarea strategiei de privatizare, aceasta va fi supusa aprobarii Guvernului Romaniei.
AVAS a selectat deja un consultant juridic pentru privatizarea companiei, firma Bostina si Asociatii S.C.P.A.
Strategia de privatizare va fi elaborata de consultantul financiar. Principalul obiectiv al AVAS este obtinerea unui pret cat mai mare pentru pachetul majoritar de actiuni.
Institutia a primit, in toamna anului trecut, 22 de oferte neangajante pentru privatizarea companiei Antibiotice. Un numar de 12 scrisori de intentie au fost depuse de catre fonduri de investitii, iar alte sapte oferte au venit din partea unor companii din domeniul farmaceutic. Alte trei scrisori de intentie au fost depuse de catre distribuitori de medicamente.
Printre investitorii interesati de preluarea companiei se numara Biofarm Bucuresti, care a depus o oferta neangajanta, in calitate de lider al unui consortiu format din Biofarm, SIF Oltenia, SIF Banat-Crisana, SIF Moldova, SSIF Broker si omul de afaceri Tudor Dumitru.
Alte nume vehiculate pe piata sunt grupul farmaceutic Montero si compania Polisano din Sibiu, ambele cu activitati in distributia si retailul cu medicamente, compania Phonix Laboratorium din Ungaria, producatorul Ozone Laboratories, firma canadiana Acic Pharmaceuticals si grupul islandez Actavis, care mai detine in Romania producatorul Sindan.
Ulterior, Autoritatea a primit inca cinci scrisori de intentie, astfel ca numarul investitorilor interesati de Antibiotice a ajuns la 27.
Statul detine 53,01% din actiunile Antibiotice, prin AVAS, care a selectat deja un consultantul juridic pentru privatizarea companiei, firma Bostina si Asociatii.
Antibiotice este unul dintre principalii producatori de medicamente din Romania. Potrivit firmei de cercetare Cegedim Romania, Antibiotice ocupa, anul trecut, locul noua in topul companiilor farmaceutice din Romania, cu vanzari de 175,8 milioane lei si o cota de 3,2%.
Profitul net al producatorului de medicamente a crescut anul trecut cu 27,2% la 25 milioane lei (7,1 milioane euro) comparativ cu valoarea raportata in 2005, la o cifra de afaceri de 195,8 milioane lei (55,6 milioane euro).
Leave a reply
Leave a reply