Bolile reumatismale reprezinta un impact socio-economic major, in Romania, aproximativ 200.000 de persoane fiind diagnosticate cu artrite. In acest context, Societatea Romana de Reumatologie si Liga Romana Contra Reumatismului, in parteneriat cu Bristol- Myers Squibb, deruleaza pentru 6 saptamani cea de-a doua etapa a Programului de Auto-Management al Artritei dezvoltat de catre Universitatea din Stanford pentru persoanele cu Artrita si Fibromialgie.
Dupa sesiunea de formare a cadrelor medicale si a reprezentantilor asociatiilor de pacienti organizata in toamna anului trecut, in aceste zile se desfasoara etapa de implementare, prin grupuri de lucru cu pacientii, atingandu-se astfel obiectivul principal al Programului: imbunatatirea calitatii vietii pacientilor. Castigurile sunt bilaterale atat pentru pacient cat si pentru societate pentru ca pierderea capacitatii de munca este cea mai costisitoare consecinta a artritei precoce.
“Pierderea medie prin incapacitate de munca este de aproximativ 30.000 €/an, chiar un medicament costisitor va produce o economie societatii, daca este capabil sa metina capacitatea de munca a pacientului”, declara Prof. dr. Ruxandra Ionescu, Presedinte Societatea Romana de Reumatologie
Pacientii cu artrite trebuie sa invete sa fie activi, sa nu ramana impasibili si sa ia atitudine in fata propriei boli.
“Cele mai mari cheltuieli sunt generate de deficitul functional, de pierderea capacitatii de munca. Daca vrem sa reducem costurile trebuie neaparat sa reducem deficitul funtional si din fericire tot medicina, progresul medical, ne-a oferit solutia prin diagnosticarea precoce si aplicarea corecta si la timp a terapiilor disponibile. In Uniunea Europeana, un sfert din totalul costurilor care sunt produse de orice fel de boala sunt produse de bolile reumatice”, subliniaza Conf. dr. Catalin Codreanu, Presedintele Ligii Romane contra Reumatismului.
Anul acesta se organizeaza o prima sesiune de intalniri cu pacienti in Bucuresti, urmand ca pana in 2016, cat timp este disponibila licenta Stanford, sa se implementeze astfel de grupuri de lucru la nivelul intregii tari
In urma cursurilor, pacientii vor deprinde o serie de tehnici de gestionare a propriei boli, fapt ce ii va ajuta sa castige incredere in sine, in capacitatea lor de a controla simptomele. Isi vor putea controla durerea, teama si oboseala continua, iar prin exercitii mentale si fizice vor putea sa isi imbunatateasca mobilitatea.
“In cadrul Programului de Auto-Management al Bolii, pacientul va primi informatii utile prin care sa isi poata gestiona anumite probleme care se ivesc pe parcursul evolutiei bolii sale atat din punct de vedere fizic cat si din punct de vedere emotional”, spune dr. Gabriela Boala, trainer in Programului de Auto-Management al Artritei.
Pentru bolnavul cu artrita, o boala severa, progresiva si invalidanta, durerea devine o a doua haina, ii insoteste orice miscare; chiar si simplul gest al tinerii unui stilou intre degete poate fi un chin. Zilele nu se mai impart in cele cu soare sau fara soare, diferenta intre ele facand-o prezenta sau absenta durerii.
“Cursurile de self-management reprezinta de fapt un adevarat ‘manual de intrebuintare’ pentru pacientii cu atrita, un ghid care iti arata nu numai cum poti efectua unele din cele mai simple activitati astfel incat ele sa fie cat mai putin dureroase, dar si tehnici de gandire pozitiva si de control al durerii”, explica Ovidiu Constantinescu, pacient cu artrita.
Durerea este cea mai presanta problema a pacientului cu artrita, iar impactul diagnosticului il poate predispune la depresie. Schimbarile produse de boala precum supararea, nesiguranta viitorului duc la modificarea asteptarilor si a obiectivelor. Consecinta este scaderea aderentei la tratament si ulterior inrautatirea starii generale. Pentru a gestiona toate aceste situatii este necesar un parteneriat intre pacient si echipa medicala.
“Principalele probleme ale unui pacient cu artrita sunt oboseala, durerea si teama ca in viitor ele se vor accentua. Acestor probleme le raspunde Programul de Auto-Management al Artritei”, subliniaza Rozalina Lapadatu, trainer in cadrul programului si presedinte al Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune.
Materialul video cu testimonialele pacientilor cu artrita poate fi regasit pe http://www.pharma-business.ro/movies/artrita.rar
Pentru informatii suplimentare:
Mirela Boroeanu-Stanca:
mirela.boroeanu-stanca@pharmabusiness.com.ro
0722.576.896.
Leave a reply