âDeschiderea listei de medicamente compensate si gratuite va avea efecte benefice majore pe termen lung si la nivelului bugetului sanatatii intrucat in timp se vor inregistra reduceri ale costurilor legate de spitalizare si de reintegrare a pacientilor in societateâ este mesajul ARPIM exprimat in urma anuntului facut de Ministerul Sanatatii privind rezultatele evaluarii HTA a terapiilor propuse pentru lista medicamentelor compensate si gratuite.
Potrivit MS, 167 dosare au fost depuse spre evaluare, dintre care 130 au primit aviz favorabil pentru a fi incluse pe lista medicamentelor compensate, iar 37 dosare au fost respinse.âPublicarea rezultatelor evaluarii HTA este al doilea pas major facut de autoritati in folosul pacientilor care intr-un timp foarte scurt vor putea avea acces la terapiile inovatoare pe care le asteapta de mai bine de 6 ani. Deschiderea listei de medicamente compensate si gratuite va avea efecte benefice majore pe termen lung si la nivelului bugetului sanatatii intrucat in timp se vor inregistra reduceri ale costurilor legate de spitalizare si de reintegrare a pacientilor in societate.
Datorita faptului ca vor beneficia de medicamente de ultima generatie, mai eficiente si cu un grad de tolerabilitate mai mare, pacientii vor avea sansa de a se vindeca intr-un timp mai scurt, iar in cazul celor cronici, calitatea vietii se va imbunatati considerabil. Atat definirea metodologiei de actualizare a listei, cat si publicarea rezultatelor reprezinta pasi esentiali care contribuie la alinierea Romaniei la standarde europene in ceea ce priveste accesul la progresele inregistrate de medicina.
Speram ca in curand procesul de actualizare a listei va fi finalizat. ARPIM isi arata in continuare deschiderea la dialog si ofera expertiza sa astfel incat deschiderea listei de medicamente compensate sa aduca in cel mai scurt timp beneficii reale pacientilorâ, a declarat Oana-Martha Igrisan, Director Comunicare Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).
Potrivit ARPIM, cele 130 terapii care vor intra in dezbatere publica sunt destinate diferitelor arii terapeutice: oncologie, cardiologie, hematologie, diabet, pneumologie, oftalmologie, boli infectioase etc. Leave a reply
Leave a reply